05.03.2020, 13:20

У Львові варвари знищили унікальні вітражі

У Львові знищили унікальні вітражі, що прикрашали панорамні вікна на сходах будинку на вул. Митрополита Андрея, 10.

Про це повідомила Марія Шумська-Барвінок на своїй сторінці на ФБ:

"Сьогодні (3 березня) стало відомо про демонтовані вітражі на вул Митрополита Андрея, 10. Там було 11 рядів по 9 вітражів в кожному блоці. Тобто 99 фрагментів. На око, кожен фрагмент десь по 0.5-0,7 кв.м, тобто приблизно 50-70 кв. м суцільного вітражу!!!

Це чи не найбільший вітраж у Львові.

У самому кінці є кілька фото того, що забрали зі смітника. Буквально 30 блоків. Побитих ...

Хотілось би дізнатися, як це отак вийшло, бо з того, що переказують, то їх просто "списали". Хоча мені не вкладається в голову, як можна було "списати" отакий вітраж... Фото з допису зроблені всього кілька років тому.

У цьому будинку розташоване головне управління праці і соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації та Головне управління пенсійного фонду ЛОДА (вул.Митополита Андрея, 10). Будівля з 70-х років ХХ ст. Перепрошую за дезінформацію, притулок Домса був у сусідньому будинку".

У коментарі WN член Національної спілки художників України Ігор Маїк зазначив, що, на жаль, у Львові продовжується практика знищення мистецьких речей, які створюють неповторну естетичну атмосферу міста. На його думку, вітражі у будинку на вул. Митрополита Андрея, 10 були продовженням історико-архітектурної традиції, коли майже обов'язковим елементом оздоблення елітних львівських кам'яниць були вітражі. Оскільки у конкретному випадку йдеться про будівлю радянської доби, то, вочевидь, вітражі у ньому виконали відомі майстри вже знищеного Львівського художньо-виробничого комбінату, що діяв при Художньому фонді України.  

За словами Ігоря Маїка, для таких вітражів використовували унікальне скло, яке привозили з Брянська.

"Для мене ця подія в одному ряду таких, як знищення мозаїки Володимира Патика, що була на фасаді магазину "Океан". Також нагадаю про вже призабуту історію, коли була ліквідована унікальна енкаустика на козацьку тематику на вул. Академічній (нині проспект Т. Шевченка, будинок книгарні). Буквально зараз продовжують знищувати керачмічне пано на території сплюндрованого винзаводу на Погулянці. Всі ці факти для мене свідчать про одне - триває планомірне і системне знищення мистецького Львова", - наголосив художник Ігор Маїк. 

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: