• Головна
  • Новини
  • У Львові в лікарні швидкої допомоги запрацював Центр трансплантології

07.05.2020, 12:22

У Львові в лікарні швидкої допомоги запрацював Центр трансплантології

В лікарні швидкої медичної допомоги Львова відкрили сучасний Центр трансплантології.

Там хірурги робитимуть родинну і посмертну трансплантацію органів. У так званому «листі очікування» на ці операції — вже близько сотні реципієнтів. Про це повідомив керівник лікарні Олег Самчук, передає пресслужба Львівської міськради.

Очолив Центр трансплантології Максим Овечко, який із командою спеціалістів у лікарні вже успішно пересадив родинну нирку. Раніше він керував відділенням трансплантології в Ковелі, де наприкінці 2019 року розпочали пересаджувати органи, відновивши посмертні трансплантації.

Новостворений Центр повністю готовий до родинних та посмертних трансплантацій нирок. Тож зараз триває підготовка до пересадження підшлункової залози та печінки. Зараз лікарня швидкої медичної допомоги якраз очікує на включення до «пілотного проекту» МОЗ України, за яким такі операції будуть сплачуватися державою. Тоді Центр трансплантології запрацює на повну потужність.

«Чому ці операції важливі? Кожна здорова людина постійно ризикує стати пацієнтом, якому потрібен донорський орган. Наприклад, ангіна чи грип з ускладненнями, і серце може зазнати непоправних змін, коли іншого виходу, як його заміна, не лишиться. Операцій з трансплантації щороку потребують 5 тисяч українців. Дев'ятеро з них, на жаль, йдуть із життя, так їх і не дочекавшись.

Довгий час єдиною можливістю вижити була поїздка за кордон. Щастило одиницям, бо це дуже дорого. Фінансувати чужу медицину замість своєї — неправильно. Тим паче, ми маємо для цього всі можливості. У грудні Верховна Рада проголосувала якісні зміни в закон, МОЗ затвердив тарифи на трансплантацію (до речі, вони в 3−5 разів нижчі, ніж за кордоном), «пілотний проект» розширили на 12 медзакладів, які авансом отримали кошти на проведення таких операцій. На включення до пілотного проекту, як тільки отримала ліцензію, подалася і наша лікарня. Щойно ми туди потрапимо, зможемо оперувати наших пацієнтів державним коштом", — пояснив Олег Самчук, генеральний директор клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова.

З його слів, відколи у лютому трансплантували першу нирку, в лікарню постійно телефонують з проханням прооперувати і їх. Левова частка — це львів'яни і жителі області.

Відтак, у Центрі трансплантології планують роботи усі види операцій і дорослим, і дітям.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: