• Головна
  • Новини
  • У Львові старували онлайн-заходи 14-го Екуменічного соціального тижня

17.04.2021, 16:43

У Львові старували онлайн-заходи 14-го Екуменічного соціального тижня

15 квітня відбувся перший міждисциплінарний захід в межах проєкту 14-й Екуменічний соціальний тиждень, який цього року присвячений темі сталого розвитку. Онлайн-дискусія «Як Соціальне вчення Церкви зміцнює сталий розвиток» зібрала в Zoom релігійних експертів різних конфесій, а також представників громадського сектору. Ініціював захід Інституту екуменічних студій Українського католицького університету.

Про це повідомили у Львівській ОДА.

Доповідачами виступили д-р Зіновій Свереда, доктор соціальної економіки та о. д-р. Олег Кіндій, доцент кафедри богослов’я, директор ГО «Центр екобогослов’я та сталого розвитку»;. Модерував захід Тарас Дзюбанський, директор Інституту релігії та суспільства УКУ.

Привітав учасників президент Інституту екуменічних студій о. д-р. Іван Дацько. «У 2020 році ми провели 13 Екуменічний соціальний тиждень на тему: «Почути крик Землі: інтегральна екологія в дії». Сьогодні міжнародний Форум є продовженням обговорення і дискусії цих питань. Тож нехай Святий дух освітлює наші думки й уми», - зазначив о. д-р. Іван Дацько.

Доповідач о. д-р. Олег Кіндій зосередив увагу на джерелах та головних принципах соціального вчення Церкви і наголосив на важливості принципу субсидіарності: «Католицьке Соціальне вчення довіряє людині. Людина внизу – найближче до проблеми та є найкращим експертом для її вирішення. Якщо ж їй не виходить, лише тоді, варто звернутися до вищої ланки». Він також розповів про реальні приклади співдії людей у малих громадах.

Д-р Зіновій Свереда говорив про кризу суспільної відповідальності та реформу мислення людей: «Важливо, щоб була особистість, яка не піддається під умови історії, а сама формує історію. Коли ми говоримо про сталий розвиток то одного боку це передання правди та істини, з іншого - правильне планування з покоління в покоління».

«Без етики та моральних цінностей побудувати та розвинути себе, родину, громаду не можливо» - впевнений доповідач. Він також представив три прості приклади як відбувалося національне відродження міжвоєнного періоду.

Під час дискусії доповідачі та учасники активно обговорювали питання: з чого варто розпочати Церквам різних конфесій напрацьовувати спільну соціальну концепцію, щоб відповісти на виклики суспільства; як Церква сприяє сьогодні екологічній свідомості людини?; чи може бути Соціальне вчення Церква мовою, якою можна було б говорити з секулярним суспільством та чи була реакція Католицької Церкви на цілі сталого розвитку ООН; що з вчення Церкви не сприймається в секулярних колах. Як семінаристи дізнаються про соціальну доктрину Церкви.

Також дискутували звідки повинна йти ініціатива: «знизу» від мирян чи згори від «єпископа».

Насамкінець доповідачі дали кілька порад українцям як діяти, щоб зміни й трансформації настали:

1.Вчитися і не боятися. Приглядатися до своїх зацікавлень, але не стояти на місці

2. Бути частиною кількох громадських, парафіяльних організацій. Бути не байдужою людиною на місці.

3. Вірити. Бо коли людина вірить – у неї вогонь у серці, мотивація.

4. Не боятися: бути самим собою, стати господарем своїх талантів, банкрутувати.

5. Забути про зону комфорту і шукати солідарності, яка є рішенням усіх викликів і питань, які є перед нами.

Подія відбулася у партнерстві із Фондом Конрада Аденауера в Україні та за підтримки Відділу громадського партнерства Львівської міської ради.



Львівська міська рада: https://city-adm.lviv.ua/news/society/social-sphere/285189-staruvaly-onlain-zakhody-14-ho-ekumenichnoho-sotsialnoho-tyzhnia

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: