• Головна
  • Новини
  • У Львові псевдоактивіст Остап Стахів отримав підозру за злив інформації про ЗСУ та шахрайство

25.09.2024, 18:01

У Львові псевдоактивіст Остап Стахів отримав підозру за злив інформації про ЗСУ та шахрайство

Служба безпеки України, Національна поліція та прокуратура повідомили про підозру львівському блогеру Остапу Стахіву. Йому інкримінують поширення інформації про місце розташування підрозділів Збройних Сил України та шахрайство (ч. 2 ст. 114-2, ч. 1, 2 ст. 190 КК України). Це стало черговим етапом розслідування його протизаконної діяльності, яку правоохоронці виявляють уже не вперше.

У повідомленні правоохоронців не вказано ім'я фігуранта, проте з обставин справи зрозуміло, що йдеться саме про Стахіва. Це підтверджують й джерела «УП», пише WestNews.

Поширення секретної інформації

За інформацією слідства, у січні 2024 року Стахів провів прямий ефір зі своїм підписником у соцмережах, під час якого публічно розповсюдив дані про розташування одного з підрозділів українських військових на Рівненщині. Вказану інформацію можна було використати для ідентифікації підрозділу на місцевості. Це могло допомогти країні-агресору у веденні війни. Після ефіру Стахів розмістив запис трансляції на своїх сторінках у Facebook та Telegram.

Шахрайство через онлайн-курси

Крім того, блогеру інкримінують шахрайство. За даними слідчих, Стахів організував фіктивні онлайн-курси "журналістики", де обіцяв учасникам передати їм "досвід журналістської та правозахисної діяльності". Вартість навчання складала 7 000 гривень за одного слухача. Стахів гарантував, що після завершення курсів учасники отримають посвідчення журналістів міжнародного зразка. Однак, як виявилося, медіа, на базі якого він видавав ці посвідчення, не пройшло державної реєстрації, а саме посвідчення були фіктивними.

Оголошення про курси було опубліковане у Facebook, а кошти за навчання пересилали на рахунки іншої правозахисної організації, засновником якої також був Остап Стахів.

Попередні злочини та діяльність

Остап Стахів раніше отримав підозру за спроби захоплення державної влади в Україні. Ще до початку повномасштабної війни, він підбурював людей до масових заворушень та захоплення державних установ під виглядом "руху антивакцинаторів". З початком війни він продовжив свою антиукраїнську діяльність, поширюючи через соцмережі деструктивний контент, зокрема заяви про те, що вторгнення рф було "спровоковане третіми країнами".

Докази та слідство

Правоохоронці задокументували кілька епізодів злочинної діяльності Стахіва. Під час обшуків в його будинку та автомобілі було вилучено два телефони, ноутбуки, фейкові посвідчення, документи громадських організацій та банківські виписки.

Наразі слідчі Львівського районного управління поліції №1 разом із оперативниками СБУ продовжують досудове розслідування. Остапу Стахіву інкримінують дві статті Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ) та ч. 1 і ч. 2 ст. 190 (шахрайство). За ці злочини він може отримати до трьох років позбавлення волі. Також триває вирішення питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права на заставу.

Важливі примітки

Згідно зі ст. 62 Конституції України, Остап Стахів вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку та не винесено обвинувальний вирок суду.

Нагадуємо, раніше WestNews писав, що СБУ проводили обшуки в львівського блогера Остапа Стахіва, а також у кількох його соратників.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: