27.09.2021, 23:02

У Львові пішоходи стали безправними

У липні поточного року під час 5 сесії 8 скликання депутати Львівської міської ради позбавили піших городян безпеки у пішохідних зонах і на тротуарах. Народні обранці внесли зміни у правила благоустрою Львова, згідно з якими надали дозвіл користувачам мобільних електричних засобів пересування створювати серед пішоходів напруження та нервозність.

Під час сесії 39 народних обранців Львівської міської ради із «Європейською солідарністю» на чолі, як головним промотором, вирішили знехтувати існуючим законодавством і ухвалили чудернацькі зміни до «Правил благоустрою Львова». Своєю курйозною ініціативою депутати регламентували використання у місті персонального легкого електричного транспорту (ПЛЕТ), до яких належать електроскутери, електросамокати, моноколеса, гіроскутери, гіроборди, cігвеї тощо.

Євросолідарист Володимир Лесик виніс на розгляд сесії неконструктивну ухвалу, яка надає права користувачам ПЛЕТ і обмежує пішоходів у праві на безпеку. Водночас в ухвалі не передбачено, якою повинна бути відповідальність для мобільних правопорушників.

Під час сесії депутат Лесик назвав свою ухвалу рекомендаційною, тобто недопрацьованою,  а до порушників ПЛЕТ рекомендував застосовувати адміністративні штрафи, які передбачені у «Правилах благоустрою», – повідомила журналістка видання ZAXID.NET.

Автор змін до «Правил благоустрою Львова» констатував: «Ця ухвала не регулює правила дорожнього руху. Дійсно, це не наша компетенція. Ми регулюємо як використовувати нашу вулично-дорожню мережу, що є невід’ємною частиною благоустрою нашого міста».

У законі України «Про благоустрій населених пунктів» сказано, що вулично-дорожня мережа призначена для руху транспортних засобів і пішоходів, тобто це мережа вулиць, доріг, внутрішньоквартальні та інші проїзди, тротуари, пішохідні та велосипедні доріжки, набережні, майдани, площі, а також автомобільні стоянки та майданчики для паркування транспортних засобів з інженерними та допоміжними спорудами, технічними засобами організації дорожнього руху.

У законі «Про благоустрій населених пунктів» також сказано, що благоустрій населених пунктів – це комплекс робіт із інженерного захисту, розчищення, осушення та озеленення території, а також соціально-економічних, організаційно-правових та екологічних заходів з покращання мікроклімату, санітарного очищення, зниження рівня шуму та інше, що здійснюються на території населеного пункту з метою її раціонального використання, належного утримання та охорони, створення умов щодо захисту і відновлення довкілля, сприятливого для життєдіяльності людини.

Як не кожних птах долетить до середини Дніпра,  так і не кожний львівський депутат дочитає  цей закон до половини, отож доцільно  ознайомитись бодай із  фрагментами цього закону,  які надала Вікіпедія. А в законі  «Про благоустрій населених пунктів» нема нормативу регулювати рух транспортних  засобів по  вулично-дорожній мережі. Для впорядкування руху транспортних засобів і пішоходів на території вулично-дорожньої мережі є постанова Кабінету Міністрів «Про правила дорожнього руху».

Депутати або не усвідомили за що голосують, або усвідомлено перебрали на себе повноваження уряду. Тому що регулювати хто, на чому та з якою швидкістю може їздити на тротуарі не належить до компетенції місцевих депутатів. Тим паче, що у Верховній Раді поки що не прийняли закон «Про відносин у сфері безпеки окремих категорій учасників дорожнього руху». Парламентарі ще й досі обговорюють питання, чи дозволити мобільному електротранспорту гасати по  тротуарах. Львівські ж  депутати вирішили побігти попереду законодавчого локомотиву.

Здивував депутат Ігор Зінкевич, голова депутатської Комісії з питань транспорту, зв’язку і міської мобільності, який раніше справляв враження поміркованого представника територіальної громади. Депутат Зінкевич насправді вірить, що кур’єри, які на домовлену годину доставляють піцу або інші замовлення, будуть їхати на скутері або велосипеді по тротуару зі швидкість 5 км за годину?

Під час 5 сесії 8 скликання відзначилась і Гелена Пайонкевич, очільниця юридичного департаменту, яка пояснила, що в «Правилах дорожнього руху» досі не визначений статус кермувальників самокатів, а тому ухвалу львівських депутатів вона вважає передчасною.

Поділяємо позицію керівниці юридичного департаменту, що ухвала депутатів передчасна, оскільки ще нема відповідного закону, але не можемо погодитись що статус електричних  мобільних транспортних засобів не визначений. У суддів, наприклад, погляд цілком протилежний.

Некомпетентною, а навіть можна сказати однобокою  є позиція і Патрульної служби Львівської області, яка вважає, що на даний момент законодавець не визначився з юридичним статусом електросамокатів, а тому поліцейські не можуть їх класифікувати ні як пішоходів, ні як велосипедів, ні як транспорт, – повідомила пресслужба патрульної поліції.

Якщо є пристрій, який має колеса, який може переміщати людину з точки А в точку Б по поверхні землі, то це або підвода, або транспортний засіб. Із двох варіантів патрульна поліція здатна вибрати бодай один? До відома, в Україні давно існують правила, в яких визначено юридичний статус не тільки для електросамокатів, а й крісел колісних, для гужового транспорту, для вершників  і навіть для погоничів тварин. Тож не треба великої ерудиції, щоби електросамокат, моноколесо, електроскутер чи сігвей віднести до класу електровелосипедів, на який поширюються «Правила дорожнього руху».

Судовий прецедент

У квітні 2021 року у Шевченківському суді міста Запоріжжя суддя Олександра Савеленко оголосила вирок у кримінальній (sic!) справі обвинуваченої у вчиненні злочину, передбаченого статтею 291 Кримінального кодексу України, за наїзд на пішохода  на тротуарі на електросамокаті.

У червні 2020 року ОСОБА_1, керуючи електричним самокатом «Хіаоmі Мі Electiric Scooter М365», який згідно пункту 1, підпункту 10 Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1306 від 10.10.2001, є транспортним засобом, здійснювала рух по тротуару. У цей же час попереду, в попутному з нею напрямку, по тротуару рухалась пішохід ОСОБА_2.

ОСОБА_1, порушуючи чинні для транспорту правила, що убезпечують рух, проявляючи крайню неуважність до дорожньої обстановки та її змін, грубо порушуючи вимоги пункту 11, підпункту 13 Правил дорожнього руху, скоїла наїзд передньою частиною електричного самокату на пішохода, в результаті чого остання впала на асфальтобетонне покриття і травмувалась.

Суддя Олександра Савеленко ухвалила такий вирок:

● ОСОБА_1 визнати винуватою у вчиненні злочину передбаченого статтею 291 КК України та призначити покарання у виді позбавлення волі строком на 1 (один) рік;

● на підставі статті 75 КК України звільнити ОСОБА_1 від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 1 (один) рік;

● стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 відшкодування матеріальної шкоди 102,159,97 грн, моральну шкоду у розмірі 23,000 грн, витрати на правничу допомогу в розмірі 2,350 гривень.

Вирок не оскаржено і не анульовано, отож він набув юридичної сили по всій території України. Тепер це судове рішення можна сміливо застосовувати у разі, якщо користувачі ПЛЕТ порушують правила.

Лікбез для львівських депутатів

Приймаючи ухвалу стосовно змін до «Правил благоустрою Львова», львівські депутати грубо знехтували «Правилами дорожнього руху», а зокрема пунктом 11, підпунктом 13, в якому сказано: «Забороняється рух транспортних засобів по тротуарах і пішохідних доріжках, крім випадків, коли вони застосовуються для виконання робіт або обслуговування торговельних та інших підприємств, розташованих безпосередньо біля цих тротуарів або доріжок, за відсутності інших під'їздів і за умови виконання вимог пунктів 26.1-26.3 цих Правил». У правилах також сказано, що у  житловій і пішохідній зоні як на тротуарах, так і на  проїзній частині перевагу має пішохід. Жоден інший транспорт, окрім вище обумовлених, а особливо ПЛЕТ, не має права шастати по тротуарах ні зі швидкість 5 км, на навіть із 0,5 км. Так сказано у «Правилах», які мають вищу законодавчу силу, аніж рекомендаційна ухвала територіальних депутатів. Тим паче, що тротуар – це священна зона безпеки пішохода, на яку не має права посягати жоден законотворець жодного рівня.  Кияни вже почали на практиці відстоювати права пішоходів.

У разі випадку зіткнення на тротуарі або в пішохідні зоні, як це вже не раз бувало у Львові, з будь-яким транспортним засобом, а особливо із ПЛЕТ, потерпілий пішохід може подавати позов не тільки до учасника інциденту, а й до міського голови, до секретаря ради і до секретаря депутатської Комісії з питань транспорту, тобто до тих посадових осіб, які завізували місцевий дозвіл на умисне порушення «Правил дорожнього руху».

Не вирішивши у Львові питання з велосипедистами, 90% яких гасають по тротуарах, демонстративно порушуючи «Правила дорожнього руху», львівські депутати вирішили заполонити пішохідні зони додатковими проблемами, щоби пішоходи, а це і літні люди, і маленькі діти, тулилися до стін будинків, даючи дорогу неконтрольованому прогресу.

Ярослав ЛЕВКІВ, приватний журналіст, спеціально для WestNews

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: