22.04.2019, 23:54

У Львові оголосили проект «Бій за спадщину»

У Міжнародний день пам’яток та визначних місць, що відзначають 18 квітня, у Львові оголосили про старт проекту «Бій за спадщину». Його мета – врятувати пам’ятки, які у дуже поганому стані. Ініціатори проекту – Товариство охорони пам’яток та громадська організація «Чорна Галич».

Про це повідомило Товариство охорони пам'яток.

 «Україна багата на культурну спадщину, проте не завжди вона належно зберігається. Наші пам’ятки потребують нині дуже серйозної уваги. І це стосується не тільки таких великих міст як Київ та Львів, але і маленьких містечок як Стрий, Самбір, Добромиль тощо», – розповів під час прес-конференції голова Товариства охорони пам’яток Андрій Салюк. 

Першим об’єктом, до якого хочуть привернути увагу громадськості та органів охорони пам’яток, – давній арсенал у маленькому містечку Добромиль, що на Львівщині. 

«Це один із найдавніших арсеналів України і, ймовірно, він є старшим від своїх львівських «колег». Нині споруда в аварійному стані: на стиках розійшлися стіни, третина даху зруйнована», – говорить Андрій Салюк.

Міський арсенал у містечку Добромиль – єдина будівля з комплексу Низького замку поч. XVI ст, що збереглась до наших днів. До поч. ХІХ ст. він був складовою оборонних міських мурів. У будівлі зберігалася зброя, яку роздавали під час оборони від ворога. Обороною керувала спеціальна особа – комендант міста. Відомо, що до 1784 р. підвали арсеналу використовували як міську в’язницю. Перший опис будівлі стосується 29 березня 1704 р. – зазначено, що вона зведена з каменю і стара. 

Попри цінність, будівля арсеналу офіційно не є пам’яткою архітектури. Вже цього року, кажуть у Товаристві, хочуть це змінити. Для цього експерти зараз готують історичну довідку та необхідну документацію, аби споруда врешті отримала законодавчий захист. Наступний крок – привернення уваги широкої громадськості. 

«Ми хочемо привернути увагу до арсеналу передусім мешканців Добромиля, а також і туристів. На жаль, сьогодні не усі в містечку знають про таку цінну пам’ятку. Вже незабаром плануємо провести низку турнірів, на які приїдуть реконструктори», – розповів голова ГО  «Чорна Галич» Ярема Іванців.

Міський арсенал нині знаходиться у власності міста. Нещодавно аварійний дах будівлі перекрили плівкою. Попереду ще чимало реставраційних робіт, – говорить Андрій Салюк.

«Ми дуже сподіваємось на співпрацю з меценатами і порятунок цього арсеналу. Найкращий варіант – створити там музей Добромиля або Старосамбірщини», – пояснює Андрій Салюк.

Водночас ініціатори акції з порятунку арсеналу вже звернулись до інших клубів історичної реконструкції з пропозицією заопікуватись іншими пам’ятками, що занепадають. Наразі тривають переговори. 

«Ми переконані, якщо об’єднати свої зусилля, якщо розповісти людям, які пам’ятки є у них у містах та містечках, ми збережемо нашу спадщину, яка є основою нашої ідентичності», – говорить Ярема Іванців.

Історична довідка про арсенал з поч. XVI ст. у Добромилі

Житловий палац магнатів Гербуртів або Низький замок у Добромилі (Львівська обл.) був збудований на поч. XVI ст. Відтоді збереглася одна з будівель, що дійшла до наших днів – міський арсенал. До поч. ХІХ ст. він був складовою оборонних міських мурів. У будівлі зберігалася зброя, яку роздавали під час оборони від ворога. Обороною керувала спеціальна особа – комендант міста. До 1784 р. підвали арсеналу використовували як міську в’язницю. Перший опис будівлі стосується 29 березня 1704 р. – зазначено, що вона зведена з каменю і стара. Більше уваги приділено власне палацу Гербуртів – зроблений інвентар дає можливість відтворити архітектуру будівлі, конструкцію дверей і вікон, кількість кімнат та їхнє умеблювання. Останній опис зроблений в 1775 р.

Після припинення династії Гербуртів (1622 р.) арсенал був у власності магнатів Конецпольських, Красінських. Останніми власниками зафіксовані князі Любомирські (1775 р.). Від 1775 р. – у власності держави, а у 1801-2018 рр. приміщення використовувало державне лісництво. У 2018 р. перейшло на баланс міської ради.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: