• Головна
  • Новини
  • У Львові на Соборі Святого Юра перевірили 6 скульптур, які ховали від російських вибухів

19.10.2024, 13:20

У Львові на Соборі Святого Юра перевірили 6 скульптур, які ховали від російських вибухів

Фахівці продовжують перевіряти стан пам’яток культурної спадщини, які разом з реставраторами та волонтерами на початку повномасштабного вторгнення захистили від ймовірних руйнувань. Так, сьогодні,18 жовтня, експерти обстежили ще 6 скульптур, що на фасаді собору святого Юра. Там виявили певні недоліки. Відтак, старе накриття демонтували та замінили новим спеціальним гідробар’єром. А вже навесні скульптури оброблять спеціальним захисним розчином.

«Скульптури на фасаді собору є пам’яткою національного значення та частиною спадщини ЮНЕСКО. Тож на початку повномасштабної війни їх, як і інші цінні пам’ятки, захистили від можливих руйнувань. Захист проводили волонтери без залучення працівників міськради. І, як виявилось, це було зроблено не дуже якісно. Ми це побачили, коли перевіряли перші 8 фігур на храмі - на них утворилися певні лишайники. Тож потрібно було перевірити і решту скульптур. 

Відтак, сьогодні ми оглянули ще 6 скульптур. Для цього довелось залучати автовишку, оскільки вони розміщені на значній висоті. Тут виявили ті ж самі недоліки – лишайники. Щоб їх знешкодити, скульптури потрібно обробити спеціальною рідиною. Її ми вже закупили. Але зараз погодні умови є несприятливі. Тож разом з фахівцями – Андрієм Салюком та Олегом Рибчинським – ми зійшлись на тому, що будемо це робити навесні. Зараз же, щоб зупинити процес поширення лишайників, ми зняли старий захист і огорнули фігури спеціальним гідробар’єром. Це захистить їх від ультафіолету та відповідно унеможливить розмноження лишайників», - зазначила керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Тетяна Балукова.

Наступного тижня планують відкрити та перевірити ще дві, останні, закриті скульптури на фасаді собору. Вони розташовані дуже високо і для цього будуть залучати іншу автовишку.

Посадовиця додала, що загалом усі скульптури, що на соборі, потребують реставрації. І було домовлено, що їх безоплатно відновлюватимуть студенти Інституту архітектури НУ «Львівська політехніка» під керівництвом доктора архітектури, доцента Олега Рибчинського.

Нагадаємо, раніше у Львові перевірили стан скульптур фонтанів на пл. Ринок – «Адоніса» та «Нептуна». Пошкоджень, які б могли спричинити захисні конструкції, на фігурах не виявили. Загалом з перших днів війни у Львові захистили понад 40 великих об’єктів, десятки менших цінних експонатів демонтували та перенесли до сховищ.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Михайло Цимбалюк про владику Василя Семенюка

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: