• Головна
  • Новини
  • У Львові біля Генконсульства Польщі влаштували акцію солідарності з польськими жінками

27.10.2020, 08:08

У Львові біля Генконсульства Польщі влаштували акцію солідарності з польськими жінками

26 жовтня у Львові на вулиці Франка, 108 біля Генконсульства Польщі влаштували акцію солідарності з польськими жінками. Небайдужі мешканки та мешканці Львова підтримали жінок із сусідньої країни у боротьбі проти заборони абортів. Ініціатива проведення заходу у Львові належить ГО "Феміністична майстерня".

Про це передає 032.ua

Нагадаємо, минулого тижня Конституційний суд Польщі визнав незаконними аборти, навіть якщо медичні показники свідчать про ризик важкого ураження плоду або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю. Відповідне рішення підтримали представники консервативних партій у сеймі. Заборона абортів викликала хвилю обурення як у самій Польщі, так і за її межами.

Активістки зазначають, що постанова рівносильна майже повній забороні переривання вагітності в країні. Де юре, аборти у Польщі дозволені лише у випадках зґвалтування, інцесту або загрози здоров'ю та життю матері, що становить лише 2% від усіх легальних абортів. Але польські жінки переконують: де факто, навіть у цих випадках не кожен лікар зробить аборт.

Відповідні ініціативи "просували" польські можновладці ще у 2016 році. Тоді країною та за її межами прокотилася хвиля протестів, тож права й свободи жінок вдалося захистити. Зараз це зробити складніше, з огляду на пандемію COVID-19 та карантинні обмеження на масові зібрання. Активістки ж у Польщі та в Україні (Львів, Київ, Харків) наголошують, що лише жінки можуть розпоряджатися власним тілом та вирішувати, коли їм народжувати й чи робити це взагалі.

Львівська подія мала мирний характер, усі учасниці та учасники дотримувалися карантинних норм і обмежень. Загалом підтримати жінок Польщі зібралося близько 30 людей. Усі вони тримали тематичні плакати українською, англійською та польською мовами.

Коли дівчата почали розвішувати інформаційні банери на паркані Генконсульства, прийшло кілька нацгвардійців, які попросили їх познімати. Попри те, що активістки пішли на уступки, на місце події викликали поліцію. Але оскільки це була акція солідарності, а не протест, на цьому претензії правоохоронців завершилися.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: