• Головна
  • Новини
  • У Києві судитимуть організаторів схеми вербування жінок для сурогатного материнства

04.10.2024, 19:29

У Києві судитимуть організаторів схеми вербування жінок для сурогатного материнства

Оболонською окружною прокуратурою Києва до суду скеровано обвинувальний акт стосовно одного з організаторів та двох учасників злочинної організації, яка під прикриттям сурогатного материнства для іноземців займалася експлуатацією українських жінок.

Як з’ясувало слідство, до злочинного угруповання входило 12 осіб, серед яких два співорганізатори та десять виконавців. Керівниками схеми були директор київської клініки та в.о. директора харківської клініки, обидва з медичною та юридичною освітою. Зловмисники вербували жінок із Харківщини, які мали фінансові труднощі, пропонуючи їм стати сурогатними матерями нібито для сімейних пар, що не можуть мати дітей природним шляхом.

Насправді жінки народжували дітей для самотніх чоловіків із західноєвропейських країн, що суперечить вимогам Міністерства охорони здоров’я України щодо надання таких послуг виключно подружнім парам. Вартість послуг для іноземців становила від 50 до 70 тисяч євро, з яких сурогатним матерям виплачували лише близько 12 тисяч євро.

Після народження дитини жінок змушували реєструватися офіційними матерями та давати дозвіл на вивіз дитини за кордон. У разі відмови від таких умов їм погрожували невиплатою коштів. Після отримання новонароджених іноземці вивозили дітей за межі України, а клініки продовжували свою незаконну діяльність.

Наразі до суду передано справу стосовно організатора та двох виконавців — в.о. директора харківської клініки та перекладача. Їхні дії кваліфіковано за статтями про створення злочинної організації та вербування людей з метою експлуатації з використанням обману.

Оболонський та Подільський районні суди раніше вже винесли обвинувальні вироки щодо трьох учасників угрупування. Їм призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з іспитовим строком на 3 роки.

Крім того, у міжнародний розшук оголошено ще чотирьох учасників схеми, зокрема співорганізатора, двох адміністраторів та перекладача. Їх підозрюють у таких самих злочинах, а судом заочно обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Прокуратура також ініціювала арешт майна підозрюваних, включаючи будинки, автомобілі, квартири, земельні ділянки та корпоративні права клінік. Наразі триває перевірка діяльності медичних закладів на дотримання акредитаційних та ліцензійних вимог.

Організаторам схеми загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Досудове розслідування здійснювалося слідчими Оболонського управління поліції за підтримки СБУ та Державної прикордонної служби України.

Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину, доки її вину не буде доведено судом.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: