18.02.2020, 23:59

У Києві презентували молодіжний комікс про Майдан

В Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану, розташованого в оновленому Будинку профспілок, відбулася презентація першої української графічної новели про події 2014 року – “Історія з Майдану. Епізод І”.

Як повідомили “Новинарні” у пресслужбі музею, головна героїня мальованої розповіді про Революцію гідності – дівчина, яка спершу була байдужою до політики та протестів проти режиму. Але врешті стала  рішучою учасницею Майдану.

Проєкт представили куратори ідеї коміксу – гендиректор Національного музею Революції гідності Ігор Пошивайло та очільниці громадської організації “Світарта” Катерина Сидоренко і Світлана Яценко.

Вони, зокрема, зазначили, що цільова аудиторія коміксу – це діти та підлітки, які були малими під час Революції гідності.

“Ми повинні нагадати нашим дітям, підліткам, з чого все починалося, яка була перша ідея, і що стало історичним поштовхом. Простими словами для дітей”, – зазначила Катерина Сидоренко.

Вона наголосила, що шкільна освіта не надає поглиблених знань і розуміння подій 2014 року для молодого покоління, а тому ці факти історії стираються з дитячої пам’яті.

“Ми називаємо наше видання мальописом, а не коміксом, тому що традиційний комікс, здавалося б, у пересічній свідомості мав асоціюватися із комічним, гумором, сатирою. Хоча це не так. Потрібне видання про Майдан – у зрозумілому і популярному серед молоді форматі, щоб розповісти цю історію”, – зауважив Ігор Пошивайло.

Він також розповів про те, як виникла ініціатива створити графічну новелу про Революцію гідності: “Графічні образи героїв французького коміксу Maidan love, який випустили торік, здалися нам занадто агресивними і неправдоподібними. І ми подумали: чому іноземці розповідають про ці події, а ми мовчимо?”.

Створювали цей особливий мальопис молоді митці, для яких “Історія з Майдану. Епізод І” є першим таким проєктом: сценаристом коміксу став 19-річний Богдан Солов’ян, а художниками – 18-річні Микита Губський і Рейхана Аксу.

“Для нас – це данина історії. Коли був Майдан, ми були підлітками й не розуміли, наскільки це боляче. Ми спостерігали за екранами телевізорів”, – зізнався Богдан Солов’ян.

До презентації долучився бельгійський дипломат українського походження Зенон Коваль, який привітав творців мальопису з дебютом.

“У 1950-70-х роках виходив [бельгійський] тижневик про пригоди [газетного репортера] Тентена. І в підзаголовку писали: «Журнал для молодих від 7 до 77 років». Комікси – для всіх. Я дуже радий, що молоді художники та автори з України взялися за це діло”, – сказав дипломат.

Автори також повідомили, що планують видати другу і третю частину коміксу.

Всі фото надані Національним музеєм Революції гідності

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: