14.07.2021, 18:48

У Дрогобичі перепоховали останки жертв НКВС

Сьогодні, 14 липня, у Дрогобичі перепоховали ексгумовані у 2019 році останки жертв, закатованих НКВС впродовж 40-50 років XX століття.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради. 

"Ми провели в останню дорогу 78 вбитих більшовицьким режимом українців. Їхні останки було віднайдено меморіально-пошуковим центром "Доля" ще у 2018 році. З результатів проведених експертиз ми дізналися, що у 22 ямах були закопані тіла цивільних людей, звинувачених у зв'язках з підпіллям, затриманим через незгоду з діями влади. Ще у двох ямах лежали скинуті останки тіл закатованих воїнів Української повстанської армії. Мабуть, це хлопці, які були пораненими, ув'язненими й вбитими за стінами катівні НКВС, - розповів голова комісії Львівської обласної ради з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета.

Увічнення пам’яті жертв більшовицького терору та чин поховання тривали декілька годин за участю громади міста, представників влади, священнослужителів. Військові перенесли 78 домовин з монастиря Церкви Верховноапостольних Петра і Павла до меморіалу «Тюрма на Стрийській». Після відправлення панахиди скорботна процесія вирушила з домовинами на центральну площу Дрогобича, де під час скорботного віча громадськість попрощалася з невинно вбитими земляками.

"З часів червоного терору пройшло 80 років. Вже 30 років Україна - незалежна суверенна держава. Але досі ми знаходимо приховані сліди катів і останки жертв злочинних вбивств земляків. Це свідчення страшних подій, які голосом поколінь закликають не допустити подібного на нашій землі, нашій Батьківщині,» - наголосив у своєму виступі перед громадою перший заступник голови Львівської обласної ради Євгеній Гірник.

Він додав, що в умовах продовження агресії та війни щодо України, ця скорботна хода - нагадування кожному з нас про непорушні принципи, про захист своєї землі та про боротьбу з ворогом.

Відтак,  78 вбитих українців знайдуть спочинок на Полі Скорботи у Дрогобичі.

 "Наш обов'язок - віддати шану невинно вбитим мешканцям нашого краю. Вони були знищені тільки тому, що любили українську землю, свою мову, пісню, історію. Такі події показують страшне обличчя радянської тоталітарної системи, ми маємо засудити ці злочини. Трагічні події минулого ніколи не мають повторитися в нашому майбутньому", - зазначив голова комісії Львівської обласної ради з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: