• Головна
  • Новини
  • У Давосі проходить четверта зустріч радників з нацбезпеки: працюють над Формулою миру в Україні

14.01.2024, 14:42

У Давосі проходить четверта зустріч радників з нацбезпеки: працюють над Формулою миру в Україні

14 січня у швейцарському місті Давос проходить четверта зустріч радників з нацбезпеки щодо української Формули миру. На зустрічі обговорюють пункти Формули миру та узгоджують формат проведення Глобального саміту миру.

Про це повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

Під час відкриття зустрічі радників Єрмак розповів про наслідки нещодавніх масованих ракетних обстрілів Росією українських міст, про жертви атак серед мирних громадян та руйнування цивільної інфраструктури.  Він наголосив, що просте припинення вогню не стане кінцем російської агресії в Україні, а лише дасть РФ паузу для накопичення сил.

«Це точно не шлях до миру. Росіяни не хочуть миру. Вони хочуть панування. Отже, вибір простий: або ми програємо і зникаємо – або виграємо і живемо далі. І ми боремось», - наголосив він.

Андрій Єрмак зауважив, що зустріч у Давосі є логічним продовженням зустрічі на Мальті, де були розглянуті перші п'ять пунктів української Формули миру, а саме ядерна безпека, продовольча та енергетична безпека, звільнення ув'язнених і депортованих, зокрема  дітей, відновлення територіальної цілісності та суверенітету України.

У Давосі радники з нацбезпеки мають опрацювати ще п'ять пунктів, серед яких виведення російських військ, відновлення справедливості, екологічна безпека, недопущення ескалації та повторення війни, підтвердження закінчення війни. Як і на Мальті, кожен із цих пунктів буде презентований країнами, які є співлідерами відповідних треків Формули.

Також радники мають узгодити формат проведення Глобального саміту миру.

 «Потрібна платформа, яка зафіксує конкретні частини нашого комплексного плану. Щоб рухатись далі, потрібно домовитись щодо формату проведення Установчого саміту миру. Сподіваюсь, ми зуміємо знайти прийнятний варіант. Це дозволить розпочати розробку детальних дорожніх карт для кожного з пунктів Формули. Країни-лідери відповідних напрямів Формули могли б прийняти тематичні конференції, щоб фіналізувати алгоритми їх реалізації», – пояснив Андрій Єрмак.

Також в межах четвертої зустрічі радників у Давосі також відбудуться спеціальні дві сесії  в розвиток презентованих на Мальті пунктів Формули миру щодо продовольчої безпеки та гуманітарних аспектів війни.

За словами керівника Офісу президента, серед учасників - 81 країна та міжнародна організація, тоді як на попередній зустрічі, що відбувалась на Мальті, було 66. Зокрема своїх представників у Давос делегували 39 країн Європи, 18 країн Азії, 12 країн Африки, 6 - Південної Америки, 3 - Північної Америки, 2 - Океанії.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: