• Головна
  • Новини
  • У Білорусі введуть штрафи за біло-червоно-білу символіку

15.01.2021, 12:52

У Білорусі введуть штрафи за біло-червоно-білу символіку

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко ухвалив новий Кодекс з питань адміністративної відповідальності. Він передбачає штрафи за використання біло-червоно-білого прапора.

Про це повідомляє Telegram-канал «Пул Первого» та інформаційне агентство «БЕЛТА», передає Громадське.

Новий кодекс набуде чинності з 1 березня 2021 року. Він передбачає, зокрема, штраф за вивішування біло-червоно-білого прапора на балконі до 580 білоруських рублів (близько 6,3 тисячі гривень) для фізичних осіб і до 1740 рублів (понад 19 тисяч гривень) — для юридичних осіб. 

Раніше самопроголошений президент називав біло-червоно-білий прапор «фашистським».

«Ми приберемо цю фашистську символіку з нашого суспільства, зробимо це красиво. І передусім пояснюючи, що цього не можна робити. Наша країна найбільше постраждала від війни», — сказав тоді Лукашенко.

Крім того, у використанні фашистських прапорів (біло-червоно-білих) звинувачував протестувальників і міністр оборони Білорусі Віктор Хренін.

«Ми не можемо спокійно дивитися, як під прапорами, під якими фашисти організовували масові вбивства білорусів, росіян, євреїв, представників інших національностей, сьогодні організовують акції в цих священних місцях», — написав Хренін.

Що цікаво, чинний президент Олександр Лукашенко під час своєї першої інавгурації у 1994 році використовував саме біло-червоно-білий прапор. 

Біло-червоно-білий прапор — це історичний стяг Білорусі, який був національним прапором Білоруської народної республіки (1918-1919) та державним прапором незалежної Білорусі в період з 1991 до 1995 року. Згодом Лукашенко провів референдум і біло-червоно-білий прапор фактично заборонили.

Державним прапором став стяг Білоруської РСР, тільки без серпа і молота, а біло-червоно-білий став символом протесту проти чинної влади. Використання цих кольорів формально не заборонене, але могло мати наслідки для білорусів: їх могли затримати, оштрафувати чи навіть арештувати за участь у «незареєстрованих масових заходах».

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: