19.02.2024, 21:21

Трилогія Знайти Атлантиду руйнує стереотипи

Як зізнався сам автор трилогії Ігор Курус, повість з такою назвою виникла спонтанно і випадково. Автор довгий час мав хобі – дослідження Чорного моря.

 Відповідно він мав певний багаж знань і знав чимало розповідей, історій і легенд пов’язаних з Чорним морем. Чергова його цікава розповідь про своє захоплення друзям призвела до того, що було запропоновано написати книжку про це.  І він написав. Текст пролежав у столі 3 роки, поки Ігор Курус не зустрівся з директором видавництва «Фоліо». Олександр Красовицький почитав рукопис і погодився видати повість за умови, що буде три частини. Так з’явилася на світ трилогія «Знайти Атлантиду»: «Подорож у безодню», «Втрачена цивілізація» та «Прадавній код». І хоча книжки видані у серії для підлітків, твори є напрочуд цікавими для усіх читачів, які цікавляться історією. Географія трилогії включає не тільки Україну. Героїня у своїх пошуках подорожує світом: Ірак, Туреччина, Єгипет, Франція, Румунія, Греція, Мексика…

Звісно, щоб дати свою оцінку - роман треба прочитати. Та якщо коротко, то це пригодницькі повісті про дівчину, яка програвши суперечку з університетським професором, пройшла шлях від заперечення існування Атлантиди і держави Україна, до шукача цієї міфічної країни і палким патріотом своєї держави. Трилогія містить велику кількість історичних і наукових ілюстрацій, які придають гіпотезі про існування Атлантиди на території сучасної України переконливої реалістичності.

Автор трилогії вдало поєднує давнє минуле і сучасне. А діалоги героїв твору зачіпають увесь спектр сучасних проблем. Як стверджує відомий літературознавець, професор Ігор Набитович: «Художній світ повісті – жива і реальна сучасна Україна, з її економічними негараздами, соціальним розшаруваннями, мовними проблемами, гнітючою спадщиною колоніального минулого. Цей художній простір заповнюють живі і повнокровні люди, наші сучасники – із їх особистими, загальнодержавними і загальнолюдськими проблемами… Здається, що «Атлантида» Ігоря Куруса  є одним із небагатьох творів в українському письменстві загалом (а для молоді особливо), який відкриває перед читачем світ стародавніх культур, поєднує науково-популярний виклад із художнім зображенням життя, міжособистісних взаємин між молодими людьми,  особистим пошуком буття-у-світі сучасної української спільноти… Трилогія Ігоря Куруса ставить за мету не тільки розважати, але й знайомити зі складними, але водночас захоплюючими історіями, з правічними таємницями. Вона кличе, услід за героями «Атлантиди», притулитися до холодних і, здавалося б, мертвих каменів і скульптур, артефактів минулого, вслухатися в їх правічний спокій, і знайти у їх історіях і свою Атлантиду – національну і особисту». І завершує свою рецензію так: «Гостра інтрига, нанизана на одвічний мотив мандрівки, пошук невідомого, прагнення відкриттів, представлені у повісті, могли б послужити для динамічного захопливого кіносценарію фільму для молоді».

Професор київського університету імені Тараса Шевченка, доктор історичних наук, античник Віктор Ставнюк прочитавши трилогію звертає увагу на інше: «Автор гарно орієнтується в науковій полеміці довкола цієї теми, як і довкола тем, пов’язаних з пошуками утрачених цивілізацій, зниклих культур, минулого людства назагал і українського минулого в особливості… Більше того, у рецензента складається підозра, що автор, Ігор Курус був серед тих меценатів і протагоністів пошуків все нових знань, без допомоги (а чи й участі фактичної) яких багато з цих пошуків реалізовані не були б. Його знання і практичний, життєвий досвід ефективно (і ефектно) конвертувалися в захоплюючу пригодницьку повість. Майстерно виписані герої, драматичні колізії – і по-справжньому глибокі роздуми про минуле, сьогодення і майбутнє України… Здається, це найкращий з авантюрних романів, які з'являлися українською мовою, в Україні».

Крім усього складається враження, що автор у своїх книжках згадує наших сучасників - реальних людей, яких можна впізнати з опису. До речі, трилогія створювалася ним на Львівщині, у східницькому СПА готелі «Респект». Принаймні, цей відпочинковий заклад не раз згадується письменником. 

Чи вдалося героям знайти Атлантиду - читайте у книзі, яка до речі, доступна і онлайн. Адже трилогія Ігоря Куруса «Знайти Атлантиду» варта на увагу поціновувачів історії і пригод…

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: