20.01.2023, 09:03

Травма свідка: як пережити

Трава свідка – це емоційний стан, в якому людина не може пережити або "перетравити" якісь трагічні події. Як мінімізувати вплив та що робити з відчуттями, які виникають внаслідок трагедій в Україні, розповів психолог Роман Зіненко.

Фахівець пояснює, що для виникнення травми свідка людині не обов'язково бути безпосереднім очевидцем. Тобто людина може отримати психологічну травму під час перегляду новин, відео тощо.

"Також фото і відео з місця трагедії у Дніпрі, куди влучила російська ракета, може стати тригером для людини чи цілої сім з Запоріжжя, Київщини чи Донеччини, які переживали страшні події вже раніше", – говорить психолог.

Але травма свідка може виникнути і в людей, які не мали такого досвіду, але сприйняли новини і переживають їх, як реальний учасник.

"Наслідки від шоку при цьому можуть виявитися такими ж руйнівними, ризикуючи перетворитися в посттравматичний стресовий розлад з депресіями, панічними атаками, нічними кошмарами і навіть суїцидальними думками", – доповнює психологиня благодійного фонду "Запорука" Алла Антонова.

Як зрозуміти, що у вас травма свідка

Фахівець зазначає, що у цьому психологічному стані спершу виникають емоції. Це можуть бути: 

переживання;
сльози;
відсутність концентрації;
відчуття безсилля;
злість;
смуток;
емоційні спалахи;
тривога;
відчуття провини. 

Стрес також може проявитися реакціями у тілі:

заціпеніння;
нудота;
тремор;
головний біль;
розлади харчової поведінки;
нервові тіки;
утруднене дихання.
Що робити з травмою свідка
Перш за все Роман Зіненко радить назвати свої відчуття і почуття. Тобто визначити, чи у злість, безпорадність чи спустошення. 

Уникайте вживання алкоголю або куріння, щоб "втекти" від реальності.

Бажано поговорити з кимось, розділити цей стан і внутрішнє горе. Це можуть бути друзі, близькі або фахівці-психологи. Зараз є чимало безкоштовних консультацій та кризових служб, які готові допомогти. 

"Інколи людині достатньо буде самій перебути в тому стані, попереживати, позлитися. А деколи треба виговоритися, назвати відчуття, або знайти першопричину травми.

В цьому випадку "вільні вуха" чи "кухонні" психологи не зможуть допомогти. Бо людині треба не лише поділитися, але й отримати підтримку та спосіб вирішення проблеми", – роз'яснює фахівець.

Тримати інформаційну гігієну: треба фільтрувати новини, дописи в соцмережах, не заглиблюватися у подробиці трагедії. Не потрібно розглядати в деталях фотографії чи відео з місця катастрофи.

"Якщо ви бачите людину, яка горює, недоречно казати їм фразу "я тебе розумію". Ви можете розуміти, що людині сумно чи боляче, але не те, що і як вона відчуває", – зазначає психолог.

Крім того, Роман Зізненко наголосив, що знання про надання психологічної допомоги так само важливі, як і знання медичної допомоги. В обох випадках головним правилом є "не нашкодь". 

З основних правил кризової допомоги можна використати наступні: якщо у вас є ресурс когось підтримати, можна дати людині води або взяти її за руку (попередньо треба запитати, чи можна торкнутися); запитати назви предметів або колір машин, щоб переключити увагу.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: