13.04.2021, 08:01

Торік у Львові 107 осіб захворіли на лайм-бореліоз

На квітень-травень та серпень-вересень зазвичай припадають піки активності кліщів, які можуть переносити збудників таких захворювань, як кліщовий енцефаліт та хвороба Лайма. Про це застерігають у Львівському міському відділі ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України». Так, упродовж 2020 року у Львові зареєстрували 107 випадків захворювання на лайм- бореліоз.

Про це повідомили і міській раді Львова.

«Небезпека очікує дачників та шанувальників прогулянок на свіжому повітрі. На перший погляд така мізерна неприємність, як укус кліща, може обернутися значною проблемою зі здоров’ям. Зараження на хворобу Лайма відбувається через укус кліща. Найчастіше кліщі кріпляться до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, їх можуть заносити до житла людини з букетами квітів, їх можуть приносити собаки чи інші тварини», - зазначають у міському відділі ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Збудником хвороби Лайма є декілька видів патогенних для людини борелій - бактерій. Приблизно кожний десятий кліщ заражений бореліями. Інфікування відбувається під час укусу кліща. Також можливе й інфікування при потраплянні фекалій кліща на шкіру. Борелії роками можуть зберігатися в організмі людини, а прижившись, вони поступово вражають нервову систему, опорно-руховий апарат, серце.

Для людей більш небезпечні дорослі кліщі (імаго), і особливо самці. Інкубаційний період від інфікування до появи симптомів зазвичай сягає 1-2 тижні, але може бути значно меншим (декілька днів) чи довшим (місяць і більше).

До ранніх проявів хвороби відносять: гарячку, головний біль, слабкість та характерну висипку у вигляді мігруючої еритеми. Зазвичай, коли лікування відбувається на ранніх стадіях хвороби, вказані симптоми зникають. Однак несвоєчасне звернення за медичною допомогою може призвести до хронізації – тобто коли хвороба важко піддається лікуванню і може стати причиною інвалідності.

Дорослих кліщів, що присмокталися, зазвичай виявляють через 2-3 дні: в цьому місці з’являється припухлість, свербіння, почервоніння. Присмоктування маленької, майже порожньої німфи (статево незріла форма) часто залишається для людини непомітним. Для видалення кліща, що присмоктався, необхідно звернутися до медичних працівників.

«Коли відвідуєте місця, де можуть бути кліщі, рекомендовано одягати світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг. Голову слід покривати головним убором. Взаємоогляди необхідно проводити під час прогулянки через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям. Місця для привалів, нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 метрів.

Повернувшись з прогулянки, вдома слід змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати одяг біля ліжка чи спати в ньому, так як борелія проникає в людський організм не відразу, а протягом доби. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів. Для особистого захисту від кліщів ефективно використовувати репеленти – препарати, що відлякують кліщів, які можна придбати в аптеках», - наголосили у міському відділі ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Довідка

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) – розповсюджене інфекційне захворювання, що передається людині через укус інфікованих кліщів. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Захворюваність на кліщовий бореліоз у європейських країнах сягнула значного рівня.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: