• Головна
  • Новини
  • Тіло батька винесли з лікарні у мішку і зачинили двері: як забирали і ховали померлого від коронавірусу

27.03.2020, 11:11

Тіло батька винесли з лікарні у мішку і зачинили двері: як забирали і ховали померлого від коронавірусу

Тіло померлого від коронавірусу з Тернопільської міської інфекційної лікарні просто видали родичам для поховання, не попередивши, як правильно це зробити.

25 березня 68-річний Павло із села Ковалівка Монастириського району помер у Тернопільській лікарні, пише "Радіо Свобода" . За словами медиків Тернопільської лікарні швидкої допомоги, у чоловіка не було проблем із здоров’ям, тобто йому не діагностували супутньої патології, окрім симптомів, пов’язаних із коронавірусом.

Дочка померлого Анна Поліщук розповіла, що 17 березня батько погано почувався і звернувся у поліклініку, зробив флюорографію, і йому лікар виписав антибіотик. Наступного дня температура піднялась до 40 градусів, почалась нудота, розлад шлунку і чоловік знову звернувся до лікаря, яка назначили інші медикаменти. 21 березня у хворого почалась задишка, родина вимагала шпиталізації.

П’ять годин рідні викликали швидку допомогу і допоки не додзвонились на гарячу лінію, екстрена медична допомога не приїхала. Хворого привезли у Чортківську районну лікарню, в інфекційне відділення, а наступного дня перевезли у Тернопільську лікарню швидкої допомоги. 25 березня чоловік помер. Того ж дня його поховали у селі Ковалівка.

«Помер тато зранку. Подзвонили з лікарні моїй сестрі, сказали, щоб приїхала своїм транспортом, із домовиною і забрала тіло. З чоловіком на своєму бусі сестра поїхала по тата. Далі тіло батька винесли з лікарні у мішку і зачинили двері. Сестра із чоловіком несли тіло до машини, допомогла ще медсестра. Мішок розсовувався, тіло випадало. Батько важив 100 кг. Поклали тіло тата самі у домовину, не маючи ніякого захисного одягу. До того сестра телефонувала у лікарню, і їй сказали, що медперсонал не буде себе наражати на небезпеку. А далі домовину не могли в бус засунути. Тоді вже дзвонила до головного лікаря, а він порадив просити людей. Але всі втікали. Лише через 2 години вийшов лікар у захисному костюмі і допоміг домовину поставити в машину.

Тата повезли у село. Моя сестра з чоловіком, які мають трьох дітей, без жодного захисту пхали тіло, це в голові не вкладається. Люди у селі бояться, відмовились викопати могилу. Мер Монастириськ знайшов людину, яка викопала могилу. Опускали тіло мер, його заступник, голова сільської ради і мій шваґро. Сестра світила телефоном, а вони закопували яму, бо вже був вечір», – розповіла дочка померлого.

Покійний жив у селі Ковалівка, окремо від дочок, не був за кордоном, вів здоровий спосіб життя, не хворів, каже дочка.

Голова Тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш (на посаді з 19 березня) під час брифінгу пояснив, що «хворий не одразу звернувся за медичною допомогою і тривалий час займався самолікуванням вдома», але рідні це заперечують, бо батько був у лікарки і телефонував їй. Чиновники зазначають, що чоловік контактував на похороні з 57-річним священником із міста Заліщики, в якого 20 березня виявили коронавірус.

«Я не думаю, що тато заразився від священника з іншого району. Батько був на похороні у селі Швейків 3 березня, помер брат моєї мами – священник. З села їздило на похорон багато людей, бо тут велика родина. Там були люди з Заліщицького району, з села, де служив наш родич, і були священники, можливо і серед них хворий. Тато був там серед інших людей. Якби з цього похорону заразився, то було б більше людей хворих. Я швидше схиляюсь до думки, що вірус пішов від Монастириської лікарні», – каже дочка покійного.

Першою у місті Монастириська захворіла медсестра, яка працювала у приймальному відділенні лікарні, а живе вона у селі Швейків цього ж району. Жінка зараз перебуває на кисневому апараті.

Наразі в області навіть не має розробленого алгоритму дій і процедури як має відбуватися поховання людей, які померли від коронавірусу, - пише місцеве видання "Овід" . Однак ще вчора в обід новопризначений голова Тернопільської облдержадміністрації заявляв, що похованням загиблого займатимуться державні структури.

Похованням буде займатись райадміністрація, ми дали доручення окреме. А з ким контактував, відповідно органи склали коло контактних осіб. Воно опрацьовується”, – говорив голова ОДА Володимир Труш.

Проте вийшло все навпаки.  Померлого чоловіка в чорний пакет положили в тому, в чому він приїхав в Тернопільську міську інфекційну лікарню.

Керівник управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук каже, навіть після смерті існує ризик заразитися коронавірусом. Саме тому всіх, хто помиратиме від коронавірусу будуть ховати в пакетах і в закритих трунах. Займатися мають цим відповідні служби. Родичі ж які були в контакті з інфікованих повинні сидіти в карантині на самоізоляції.

Та от, доньці померлого і її чоловікові, які займалися похованням батька і контактували в останні дні з хворим до сьогодні не зроблено тестів на наявність коронавірусної інфекції.

“Ніхто до нас не подзвонив, не спитав чи необхідно проводити ці тести. Ми батька возили в лікарню і водили. Лікарі про це знають, але про нас забули”, – розповідає Ольга Тутова. 

В обласній охороні здоров’я виправдовуються, тести зроблять, але не одразу. Бо зараз терміново перевіряють усіх медиків Монастириської лікарні. Практично весь медперсонал контактував з інфікованою медсестрою, яка зараз у важкому стані в реанімації. І вже є 9 медиків, які захворіли на COVID-19.

«Без допомоги центральної влади Тернопільщина не дасть ради. Сьогодні народні депутати донесли інформацію до міністерства, 27 березня продовжимо розмову, щоб реально допомогти. На Тернопільщині є психоневрологічний диспансер, інші медичні заклади, тому треба вирішити, щоб не кожна районна лікарня приймала хворих, а створили у таких центрах, як Тернопіль, Чортків, Кременець, щоб із навколишніх районів можна було привозити людей», – наголосив народний депутат України Михайло Цимбалюк, ексочільник Тернопільської обласної адміністрації у 2004–2005 і 2010-му роках.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: