• Головна
  • Новини
  • Суд у Львові знову не зміг обрати запобіжний захід для Остапа Стахіва: чергове засідання перенесено

01.10.2024, 19:12

Суд у Львові знову не зміг обрати запобіжний захід для Остапа Стахіва: чергове засідання перенесено

У Галицькому районному суді Львова вже вчетверте не змогли обрати запобіжний захід для псевдоактивіста Остапа Стахіва, якого підозрюють у шахрайстві та поширенні інформації про розташування Збройних сил України.

Про це повідомляє "Суспільне", пише WestNews.

Під час сьогоднішнього судового засідання Остап Стахів подав клопотання про відвід прокурора Олега Ковальчука, аргументуючи це "ознаками фальсифікації доказів". Однак суддя Віктор Романюк зазначив, що це питання не належить до розгляду справи про обрання запобіжного заходу, і відведення прокурора має розглядати слідчий суддя на іншому судовому засіданні.

Крім того, підсудний подав клопотання про відвід слідчого СБУ, звинувачуючи його у змові з суддею Віктором Романюком. За словами Стахіва, слідчий нібито "змовився з суддею, щоб не проводити слідчих дій". Він також заявив про намір подати скаргу до Державного бюро розслідувань (ДБР). Однак суддя відхилив це клопотання, зазначивши, що Стахів "зловживає своїм правом на відвід".

З огляду на ці події, суддя оголосив перерву, і наступне засідання у справі Остапа Стахіва призначено на 2 жовтня.

Підозри щодо Остапа Стахіва

Остап Стахів обвинувачується за двома статтями Кримінального кодексу України:

  1. ч. 1 та ч. 2 ст. 190 (шахрайство), максимальне покарання за якими передбачає до трьох років позбавлення волі;
  2. ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про розташування Збройних сил України в умовах воєнного стану), що тягне за собою до восьми років позбавлення волі.

Нагадаємо, що 25 вересня до Остапа Стахіва, організатора антивакцинаторських протестів, було здійснено обшук у рамках розслідування справи про шахрайство. Його також звинувачують у розголошенні інформації про місцезнаходження Збройних сил України під час одного з його онлайн-виступів.

Попередня діяльність Стахіва

Остап Стахів давно відомий своїми провокаційними діями та закликами. Раніше він закликав жителів Львова захоплювати державні установи під виглядом "руху антивакцинаторів". Крім того, у 2021 році він був затриманий і взятий під варту після організації протестів проти вакцинації, які очолював у Львові. Після арешту його відправили до психіатричної лікарні для проведення експертизи, але згодом він був звільнений.

Служба безпеки України (СБУ) також звинувачувала Стахіва у підготовці до повалення конституційного ладу. За інформацією СБУ, він збирав зброю і прихильників, а також координував свої дії через мережу, яка мала зв’язки з Росією. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Стахів створив інтернет-групи, де закликав до протидії мобілізації.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: