• Головна
  • Новини
  • Стрімке піке Львівського аеропорту: від успішного до… концесійного

Михайло Цимбалюк

політик

Народний депутат України, генерал-лейтенант міліції, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України


24.03.2021, 18:22

Стрімке піке Львівського аеропорту: від успішного до… концесійного

У лютому цього року під час зустрічі народних депутатів України з представниками місцевої влади у Львові з’ясувалося, що керівництво ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» отримало листа від Міністерства інфраструктури України щодо вивчення ситуації про можливу зміну форми власності з державного підприємства на акціонерне товариство.

Багато часу на роздуми трудовому колективу львівського летовища не дали, оскільки напередодні міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що його відомство в наступному році планує розпочати процес передачі в концесію міжнародних аеропортів у Львові та Херсоні. Мовляв, це будуть перші пілотні концесійні проекти.

Обкладинка пропозиції міністерства ніби на перший погляд дуже приваблива. Адже чиновники готуються до переговорів з потенційними інвесторами і працюють над інвестиційним атласом, в якому буде зібрана вся необхідна інформація про концесійні можливості в Україні.

Але виникає логічне питання – для чого владі експериментувати з одним із найуспішніших підприємств країни? Справді, про концесію державних стратегічних підприємств в українській владі говорили досить багато, а питання щодо ДП «МА «Львів» імені Данила Галицького» порушується вже чимало років, проте силами колективу, профспілок, місцевої влади, небайдужих політиків цей процес вдавалося зупинити. Минулого року громада і народні депутати України групи «Львівщина» запобігли передачі його в концесію. Цьогоріч ситуація повторюється. І не хочеться вірити, що намагання віддати летовище у концесію – це спроба догодити одному із олігархів…

ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» — найбільше летовище у Західній Україні за пасажиропотоком та маршрутною мережею, яка складається з понад 60 напрямків. Новий аеровокзальний комплекс вартістю 1 млрд. 300 млн. гривень було введено в експлуатацію 12 квітня 2012 року за бюджетні кошти. 

Трудовий колектив аеропорту показує результати вдалого господарювання, перебуває в постійному розвитку і, навіть попри обмеження карантину, працює над відкриттям нових напрямків та готовий надати план розвитку державного підприємства. Тому немає сенсу передавати його в концесію адже концесійний договір визначає взаємовідносини партнерів на довгий період та є великим за обсягом документом, у якому, теоретично, мають бути максимально враховані усі можливі варіанти розвитку відносин. 

Львівське летовище є об’єктом стратегічного, а також військового призначення, функціонування якого не можна ставити під загрозу, експериментуючи із концесіями

ЦЕНЗОР.НЕТ

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: