• Головна
  • Новини
  • Стартував марафон пам’яті видатного українського шахіста та тренера Геннадія Кузьміна

24.01.2021, 10:27

Стартував марафон пам’яті видатного українського шахіста та тренера Геннадія Кузьміна

19 січня цього року розпочався Марафон пам’яті, присвячений 75-річчю видатного українського шахіста та тренера Геннадія Павловича Кузьміна. Нажаль, він не дожив до ювілею і відійшов від нас в інший вимір на початку минулого року.

Незважаючи на міжнародне визнання в професійному середовищ і доволі велику популярність серед любителів шахів в радянські часи, ім’я Геннадія Кузьміна сьогодні для широкого загалу невідоме. Можливо, сталося це через те, що в молодому віці на шляху до шахових вершин, його зупинила несправедлива бюрократична машина радянського спортивного офіціозу.

Геннадій Кузьмін був надзвичайно талановитим шахістом. Він грав яскраво, напористо, винахідливо і швидко увірвався в еліту радянських шахів. Потрапивши до збірної Радянського Союзу, завоював золоті медалі Олімпіади-1974, показавши фантастичний результат на другій резервній шахівниці — 12½ з 15 можливих очок, здобувши десять перемог, п’ять партій зігравши в нічию і не зазнавши жодної поразки.

Здавалося попереду нові вершини, але в 1976 році його "зняли" з міжзонального турніру, замінивши на більш "гідного" кандидата. За рахунок українця на відбір потрапив екс-чемпіон світу Василь Смислов. Від таких ударів оговтуються не швидко та не всі. Цю несправедливість Геннадій Павлович переживав дуже гостро, але не зламався, він досягнув значних успіхів як діючий шахіст і зробив блискучу кар’єру шахового тренера.

Марафон пам’яті Геннадія Кузьміна відкрила Міжнародна онлайн конференція, що пройшла на базі славетного Національного університету біоресурсів і природокористування України, керівництво якого люб’язно погодилося долучитися до проведення цього заходу. До складу організаційного комітету увійшли керівники НУБіП України: ректор, академік НАПН України Ніколаєнко Станіслав Миколайович, проректор з навчальної і виховної роботи, академік НААН України Кваша Сергій Миколайович і директор навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку, кандидат психологічних наук Ржевський Геннадій Миколайович.

Фото: вітальне слово проректор з навчальної і виховної роботи НУБіП України Сергія Кваші

На конференції своїми спогадами про Майстра поділилися міжнародні гросмейстери Олег Романишин та Адріян Михальчишин, міжнародний майстер Сергій Ковтун, головний тренер збірної України з шахів Олександр Сулипа, співорганізатор заходу, багаторічний президент Луганської шахової федерації Анатолій Путінцев, а також учень наставника, гросмейстер України, віце-президент Київської шахової федерації Артур Фролов.

Геннадія Павловича цього дня згадували в різних куточках світу. Учасників конференції привітали Шостий президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов та віце-президент Всесвітньої шахової федерації Акакі Іашвілі.

Медіа-куратор проекту, режисер та журналіст Ростислав Матвійків представив трейлер фільму про ювіляра. У своєму виступі він зазначив, що Геннадій Павлович Кузьмін належав до шахової світової еліти. Тому не випадково, що саме фільм про цього видатного шахіста та тренера, відкриває цикл кіноспогадів «Знакові постаті шахового світу».

До речі, робота над фільмом напередодні розпочалася у Львові. Творча група записала спогади про Геннадія Павловича знакових у шаховому світі львів’ян.

Фото: зйомки у Львові; в кадрі міжнародний гросмейстер Адріян Михальчишин

Співорганізатор Марафону, Президент спортивного клубу «Інтелект, Краса, Сила столиці України», Голова комісії федерації шахів України, завідувач кафедри фізичного виховання Міжрегіональної академії управління персоналом Іван Романович Захарчук, розповідаючи про видатну постать шахового світу, зазначив:

Геннадій Кузьмін досягнув значних успіхів і як гравець, і як шаховий наставник. Він підготував сотні відомих шахістів. Серед них міжнародні гросмейстери Андрій Соколов (Москва), Лідія Семенова (Київ). У 1997 році збірна України серед жінок під його керівництвом зайняла третє місце на чемпіонаті Європи. Одне із значних досягнень його тренерської діяльності - успіхи його учениці – Майі Чибурданідзе з Грузії. За час їхньої спільної роботи з 1984 року по 1993 рік вона тричі ставала чемпіонкою світу серед жінок.

Вершиною тренерської діяльності Кузьміна стала перемога його учня Руслана Пономарьова в нокаут-чемпіонаті світу 2001 року в Москві.

Фото: Геннадій Кузьмін та Чемпіон світу з шахів Руслан Пономарьов.

Незважаючи на велику зайнятість, участь в міжнародних турнірах, Геннадій Павлович Кузьмін вніс значний вклад в розвиток шахів в м. Луганську.

Він встиг підготувати таких відомих шахістів як міжнародні гросмейстери Геннадій Гінзбург, Артур Фролов, Марія Непеіна, Валерій Авескулов, а також багатьох інших.

Життя та шахова творчість видатного українського шахіста та тренера Геннадія Павловича Кузьміна, його почесне місце в історії шахового світу свідчать, про те що українські шахи мають майбутнє, молоді таланти з України ще скажуть своє шахове слово.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: