14.03.2020, 11:03

SpaceX перенесла запуск 60 інтернет-супутників

Відстрочення запуску викликане необхідністю додаткової перевірки систем ракети-носія Falcon 9.

Компанія Ілона Маска SpaceX перенесла запуск на орбіту чергової партії з 60 мікросупутників глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink на неділю, 15 березня. Про це компанія повідомила у Twitter у суботу, 14 березня, пише Кореспондент.

Стверджується, що відтермінування запуску ви. пликане необхідністю додаткової перевірки систем ракети-носія Falcon 9. Старт планується здійснити в неділю о 09:22 за часом Східного узбережжя США (15:22 за київським часом) з пускового комплексу LC-39A на космодромі NASA на мисі Канаверал в штаті Флорида. Погодні умови в районі старту на 90% сприяють його проведенню в призначений час.

Це буде вже шосте виведення на орбіту групи інтернет-супутників, починаючи з травня минулого року, у рамках проекту Starlink. Перші 60 супутників були запущені в кінці травня, другі - в листопаді 2019 року, треті і четверті - в січні 2020 року, п'яті - 17 лютого 2020 року. З урахуванням нинішніх супутників орбітальне угруповання SpaceX буде складатися вже з 360 космічних апаратів системи Starlink. Компанія Ілона Маска вже зараз є найбільшим супутниковим оператором у світі.

Нова група супутників Starlink буде виведена на еліптичну орбіту висотою від 212 до 386 км. Після перевірки інженерами SpaceX їхньої працездатності супутники з використанням власних іонних двигунів піднімуться на штатну орбіту висотою 550 км.

Перша багаторазова ступінь ракети-носія SpaceX, яка використовується для запусків вже вп'яте, повинна буде здійснити керовану посадку на плавучій платформі Of Course I Still Love You, розташованій за 630 км від космодрому на мисі Канаверал.

Крім того, спеціальні рятувальні морські судна Ms. Tree і Ms. Chief в Атлантиці спробують "зловити" в надводні мережі обидві стулки обтічника головної частини ракети, які після відділення будуть спускатися на парашутах. Повторне використання обтічника дозволяє економити компанії SpaceXдо $ 6 млн на запусках своїх ракет.

Всього SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тисяч космічних апаратів цього типу (а в подальшому з 30 тисяч) для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом в інтернет в будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій для реалізації проекту оцінюється в $ 10 млрд.

Ілон Маск повідомляв, що для забезпечення мінімального покриття потрібно щонайменше шість запусків ракет з 60 супутниками, тобто 360 апаратів, а для середнього - 12 запусків, які дозволять створити угруповання з 720 апаратів.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: