05.12.2021, 12:38

Сьогодні відзначають Міжнародний день волонтерів

Сьогодні в Україні та світі відзначають Міжнародний день волонтерів (Міжнародний день добровольців задля економічного та соціального розвитку).

Про це повідомляє Укрінформ.

Міжнародний день добровольців задля економічного та соціального розвитку (саме така повна назва Дня волонтерів), проголошений рішенням 40-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1985 року.

Волонтер – у перекладі з англійської означає добровільний помічник. Волонтери абсолютно безкоштовно працюють де завгодно, де потрібна їхня допомога: у дитячих будинках, притулках, школах-інтернатах та будинках для людей похилого віку. Вони доглядають хворих і допомагають старшим людям господарювати.

Перший волонтерський проект було здійснено після Першої світової війни, у 1920 році, у Франції, під Страсбургом, за участю німецької та французької молоді, в рамках якого волонтери відновлювали зруйновані війною ферми в районі місць найбільш завзятих боїв між німецькими та французькими військами. Потім цю естафету підхопила Індія і волонтерський рух поширився світом.

Як зазначають в ООН, останніми роками, коли пандемія COVID-19 охопила весь світ, волонтери були в авангарді боротьби із цією хворобою.

Сьогодні також відзначають Всесвітній день ґрунтів, встановлений 20 грудня 2013 року. Збереження ґрунтових ресурсів відіграє важливу роль у заходах щодо адаптації до зміни клімату, а також є необхідною умовою забезпечення продовольчої, водної та енергетичної безпеки людства.

Україна має дуже великі площі чорноземів, які є найродючішими ґрунтами у світі. Але майже у всіх регіонах рік у рік у результаті інтенсивного ведення сільського господарства у ґрунтах зменшується частка гумусу – основної речовини, що забезпечує родючість ґрунту. Великих збитків завдала надлишкова меліорація, що сприяє закисленню та засоленню, а також підтопленню великих площ ґрунтів. Загальні втрати родючих ґрунтів щорічно сягають мільйонів тонн.

Цього дня – 5 грудня 1991 року у Верховній Раді пройшла інавгурація першого Президента України Леоніда Кравчука. На президентських виборах, що відбулися 1 грудня разом із Всеукраїнським референдумом, Кравчук отримав підтримку 61,59% виборців. 8 грудня 1991 року у Біловезькій Пущі Леонід Кравчук разом із вищими посадовими особами Білорусі та Росії підписав угоди про розпуск СРСР та створення Співдружності Незалежних Держав, які 10 грудня були ратифіковані Верховною Радою України.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: