• Головна
  • Новини
  • Сьогодні 80-та річниця розстрілу в’язнів Луцької тюрми

23.06.2021, 17:40

Сьогодні 80-та річниця розстрілу в’язнів Луцької тюрми

23 червня для обласного центру Волині - трагічна дата. У цей день, 1941 року на території Луцької тюрми був вчинений жорстокий злочин. Співробітники НКВС здійснили масове винищення арештантів. Архівні документи свідчать, що у Луцькій в’язниці на той час утримувалося понад 2 тисячі осіб. Серед них - представники наукової та творчої інтелігенції, духовенство, молоді патріоти, а також активісти ОУН.

Про це пише пресслужба Волинської обласної ради.

Місцем тих кривавих подій була Замкова площа Луцька, де й розташовувалась Луцька тюрма. Саме там відбулись скорботні заходи. Вшанувати пам'ять розстріляних в'язнів Луцької тюрми прийшли заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт, заступник очільника ОДА Анатолій Костик, Луцький міський голова Ігор Поліщук, депутати обласної та міської рад, священнослужителі різних конфесій, представники родин загиблих арештантів, а також небайдужі лучани.

Розпочався скорботний захід із молитви та покладання квітів до пам’ятного знаку Жертвам політичних репресій та до місць розстрілу ув'язнених. Пішою ходою учасники заходу прибули до стін Луцької тюрми.

Тут усі присутні вшанували пам’ять розстріляних в’язнів хвилиною мовчання. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл відслужив панахиду.   
"Людина живе стільки - скільки про неї пам'ятають. Вічна пам'ять і Царство Небесне усім загиблим в'язням Луцької тюрми. Усіх їх церква сьогодні безіменно, але причислила до ліку святих і місцево-шанованих. Ми знаємо, що усі вони померли несправедливо, вони померли мученицькою смертю, вони померли лише за одне - за любов до рідної землі та до своєї історії", - наголосив владика Михаїл у своїй проповіді.

Опісля, керівники області та міста, юні представники ПЛАСТу, а також рідні загиблих поклали квіти та вінки до меморіальних дощок , які розміщені на стінах

Луцької тюрми, де відбувся масовий розстріл ув'язнених.

На завершення заходу усі присутні спільно заспівали Державний Гімн України.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: