20.02.2024, 07:36

Сьогодні 20 лютого: яке свято та день в історії

20 лютого в Україні – День Героїв Небесної Сотні. Цього дня у 2014 році з вторгнення до Криму розпочалася російська агресія проти України. У 1054-му помер Ярослав Мудрий. У 1887-му в Харкові народився майбутній генерал-полковник Армії УНР Олександр Удовиченко. У 1905-му народився письменник Улас Самчук. У 1935-му перша жінка ступила на землю Антарктиди. У 1986-му на орбіту вивели базовий блок радянської станції “Мир”. 20 лютого 2014-го стало найтрагічнішим із днів Революції Гідності, коли загинули щонайменше 47 людей.

У світі – Всесвітній день соціальної справедливості, Міжнародний День людей, які перемогли алкоголізм, Міжнародний день куріння люльки.

20 лютого в історії

20 лютого 1054 року на руках свого сина Всеволода помер великий Київський князь Ярослав Мудрий.

20 лютого 1887 року в Харкові народився майбутній генерал-полковник Армії УНР та віцепрезидент УНР в екзилі Олександр Удовиченко.

Олександр Удовиченко військовий Армії УНР
Фото: incognita.day.kiev.ua

Він походив із родини військового, здобув освіту у військовому училищі у Санкт-Петербурзі та Миколаївській академії Генерального штабу. Був учасником Першої світової війни. Зі створенням УНР приєднався до українського визвольного руху. З 1917-го став військовим радником Симона Петлюри. Ділові відносини перейшли в дружні, Петлюра регулярно пропонував Удовиченкові високі командні посади, проте той вважав за краще бути на фронті, а не в штабах чи міністерствах. Олександр Удовиченко відзначився у боях за завод “Арсенал” у Києві у січні 1918-го. Він командував Третьою залізною стрілецькою дивізією – однією з найбоєздатніших частин Армії УНР.

20 лютого 1905 року на Рівненщині народився письменник Улас Самчук.

Улас Самчук письменник
Фото: uk.wikipedia.org

Твори Самчука популярні та широко відомі у Європі, де критики називали його “українським Гомером”, зазначаючи, що він відкрив Україну світу. Самчук – автор 16 романів. Серед них, мабуть, найвідоміші – це автобіографічна трилогія “Волинь” та “Марія” – роман-хроніка про Голодомор 1932-1933 років в Україні.

20 лютого 1992 року Верховна Рада призначила святкування Дня Незалежності України на 24 серпня. Рішення зробити цей день вихідним ухвалили трохи пізніше – окремою ухвалою від 5 червня 1992 року.

20 лютого 2014 року – найтрагічніший із днів Революції Гідності. Цього дня відбулися розстріли протестувальників на вулиці Інститутській. Лише за підтвердженими даними загинули 47 людей.

20 лютого 2014 року офіційно визнано датою початку російської агресії проти України – захоплення РФ півострова Крим.

Церковне свято 20 лютого

20 лютого вшановують пам’ять преподобного Льва, єпископа Катанського та  благовірного князя Київського Ярослава Мудрого. Єпископ Лев славився добротою та милосердям, християнською любов’ю до жебраків та мандрівників. Мав дар чудотворення. Уславився, дивом не згорівши у вогні. На вогнище Лев зійшов з власної волі разом із волхвом Іліодором, щоб довести народу, що “чарівник” не має справжнього дару творити чудеса. Іліодора Лев накрив своїм омофором, вивів його з храму на площу, а там змусив чарівника зізнатися у всіх злочинах. Після цього єпископ наказав розвести багаття та ввійшов у вогонь разом з Іліодором. Вони стояли у вогні, доки Іліодор не згорів, а святитель Лев залишився неушкодженим.

Народні прикмети

Якщо сніг випав і досі не розтанув, може бути неврожай.

Сніг із дощем 20 лютого – до повені.

Якщо ворони купаються в калюжах, то прийде потепління.

 Що не можна робити 20 лютого

Не можна лаятися, особливо з рідними.

Не можна заздрити.

Не слід планувати нові справи та давати обіцянки.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: