• Головна
  • Новини
  • Слід негайно заборонити діяльність всіх проросійських сил

22.02.2022, 20:03

Слід негайно заборонити діяльність всіх проросійських сил

Впевнений, що вчорашні події, а саме визнання Москвою незалежності так званих ЛНР і ДНР нікого не залищили байдужими. Йдуть жваві обговорення цих подій, висловлюється різні думки: від панічних до тверезих та навіть дуже радикальних. Отже, що є відбулося вчора?

Де-юре, це офіційне порушення територіально-політичної цілісності України і норм міжнародного права з боку Росії. І Україна вже подала офіційні звернення в усі інстанції, які мали б виступати гарантами територіально-політичної цілісності України, а також до провідних держав, зокрема, членів РБ ООН. І вже є їхня позитивна реакція щодо беззаперечної підтримки України. Деякі держави вже оголосили санкції., хоча, чесно кажучи, дуже обережні. Водночас де-факто суттєвих змін не відбулося. Москва просто легалізувала реальний стан справ, бо і так було зрозуміло, що так звані ЛНР-ДНР – це маріонетки Москви, а їхні військові – це гібридні російські війська.

Як вплине ця подія на становище України та Росії? Зрозуміло, що Москва зазнає ще більшої ізоляції та помітних економічних втрат. Тому ніяких прямих здобутків Росія не матиме. Водночас визнання так званих ЛНР-ДНР звільнило Україну від виконання невигідних Мінських угод. Тобто, в цьому відношенні можна сказати, що кремль вистрілив собі в ногу.

Але питання безпеки для України залишається актуальним. І головне з них: чи буде все ж масштабне вторгнення Росії в Україну? За всіма ознаками, ні, бо тривала і затяжна війна з Україною є непопулярною і в російській армії, і в суспільстві, і навіть серед політичного істеблішменту, який боїться все втратити в результаті цієї війни і санкцій та довести до розпаду імперію. Зовсім не буде в таких діях міжнародної підтримки. Тому напад міг би бути лише за суттєвої підтримки ізсередини України. Щоб цього не трапилося, важливо мінімізувати вплив в Україні всіх проросійських сил аж до повної заборони їхньої діяльності та обмежити економічну підтримку цих сил з боку проросійських олігархів та інших бізнес-середовищ.

Водночас збройні провокації проти України можуть бути, насамперед з боку так званих ЛНР-ДНР. Щоб їх уникнути, треба насамперед відмовитися від радикальних закликів штурмувати ці території. Бо зрозуміло, що перемогти нереально. А що можна зробити? Зараз саме той час, щоб запровадити на лінію зіткнення миротворчі війська ООН. Думаю, що така думка в сучасних умовах знайшла б підтримку широкого міжнародного співтовариства.

А загалом треба зрозуміти, що українському суспільству і надалі доведеться жити в умовах політичної напруги, інформаційної війни. Тут важливо не панікувати і не зневіритися. І не довести себе і країну до психологічного надлому чи економічного колапсу. Тому і державні інститути, і окремі особи повинні бути пильними, але працювати спокійно і вирішувати всі життєві проблеми.

І ще один момент: наші закордонні друзі не мали б так панічно тікати з території України, а. навпаки, посилити свою присутність на всіх рівнях. Бо необґрунтована панічна втеча з України – це не лише негативний політичний тиск на українське суспільство, але й великі економічні втрати.

Мирослав Дністрянський, доктор географічних наук, професор кафедри географії України Львівського університету ім. І. Франка

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: