24.12.2021, 19:12

Скільки коштів повертають трудові мігранти в Україну?

Згідно даних Національного банку України за результатами 3 кварталів 2021 року сума грошових переказів від трудових мігрантів зросла на 18% у порівнянні з 2020 роком. НБУ враховує у своїй статистиці як офіційні, так і неформальні канали надходження коштів.

«Трудова міграція – процес, який потребує підтримки зі сторони держави. Українці, які в основному працюють у країнах ЄС, щомісяця повертають у країну понад $1 млрд і це є одним із джерел стимулювання економіки країни», – коментує Ольга Чубенко, засновниця онлайн-сервісу роботи за кордоном Jobian.

Навіть попри пандемію та тотальний локдаун показники грошових переказів продовжують зростати. За попередніми прогнозами НБУ, на кінець поточного року сума зросте до $13,3 млрд. Це відбувається за рахунок відновлення економік країн, збільшення попиту на робочу силу (зокрема - на трудових мігрантів), прискорення темпів вакцинації та послаблення карантинних обмежень у країнах Європи. Для порівняння, сума повернення валютних грошових коштів від трудових мігрантів в Україну складає майже чверть від загальної суми, яку країна заробляє на експорті за кордон (близько $52 млрд за рік).

Українці щорічно їдуть на заробітки в різні країни світу: офіційні дані всередині країни говорять про 2,5-3 млн трудових мігрантів на рік, тоді як ООН називає цифру в 5,5 мільйонів людей. Різниця у 2,5 мільйони говорить про наявність великої кількості людей, які виїжджають на роботу нелегально. Це, в свою чергу, створює тіньовий ринок, де не всі цифри можуть бути враховані.

«Пропозиції нелегального працевлаштування за кордоном залишаються актуальними доти, доки в Україні на законодавчому рівні не будуть відрегульовані процедури підбору, оформлення і виїзду на роботу за кордон як для пошукачів роботи, так і для рекрутингових компаній, – зазначає експерт у питаннях трудової міграції Ольга Чубенко. – Зі свого боку ми, як учасники ринку, активно інтегруємо європейські стандарти і сертифікації в роботу нашої компанії. Останні тенденції свідчать про збільшення потоку трудових мігрантів з України, тому а наша першочергова задача – забезпечити високооплачуване і безпечне робоче місце для кожного бажаючого».

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: