• Головна
  • Новини
  • Скасували 10-й клас: у школі на Рівненщині п'ятеро дітей ніде не вчаться

10.09.2021, 11:22

Скасували 10-й клас: у школі на Рівненщині п'ятеро дітей ніде не вчаться

У селі Будераж на Рівненщині учням десятого класу відмовляють у навчанні, бо з травня школу понизили в ступені. Влада пояснила це економією і запропонувала перевести дітей в інші заклади.

Суспільному батьки повідомили, що оскаржуватимуть це рішення в суді.

Що сталось у школі

За словами батька однієї з учениць 10-го класу Миколи Кнапа, першого вересня директорка школи в Будеражі повідомила, що не допустить клас на навчання. Згідно з рішенням Мізоцької селищної ради, школа вже не І-ІІІ ступенів, а І-ІІ ступенів – тобто стала дев'ятирічною.

Спроба вчитись

У четвер, 9 вересня, четверо з п'яти учнів, які цьогоріч перейшли до десятого класу, разом з батьками намагалися приступити до навчання, але їх не допустили. Щоб зайти до приміщення – викликали поліцію.

"Звісно, ми приходили з настроєм, що будемо навчатися. А коли вже верталися – зрозуміли, що ситуація складна", – розповіла Суспільному учениця Юлія Кнап.

Після завершення школи Юлія хоче стати лінгвістом. Для вступу в університет їй потрібно закінчити одинадцять класів.

"Цю спеціальність я вибрала, бо мені з дитинства дуже добре вдаються мови. Ми сподівалися, що відучимося всі 11 класів і будемо вступати. Але зараз вийшла така ситуація, що не знаємо, що робити, адже нас не пускають на навчання", – сказала школярка.

Позиція батьків

1 вересня директорка закладу надала батькам письмове пояснення, що не може прийняти на навчання десятикласників, адже школа стала дев'ятирічкою. В одинадцятий клас цьогоріч не набрали необхідної кількості учнів і його розформували. А п'ятьом десятикласникам запропонували обрати школу в межах територіальної відповідальності.

Батьки на таке не погоджуються.

"По-перше, немає довозу, це дорого. По-друге, якщо брати якість навчання і перспективи для дитини, це – Мізоцька школа. Довозу, вони сказали, робити не будуть", – зазначила мама десятикласника Любов Бихалець.

Батько десятикласниці Микола Кнап каже, що є наказ про переведення учнів, а їхні особові справи знаходяться в школі. Мінімальна кількість учнів, необхідна для формування класу є – п'ять. Сам механізм реорганізації закладу чоловік вважає неправомірним.

"Згідно з законодавством, час для такої реорганізації, на підставі відповідного рішення, не є необмеженим. Рішення було зареєстроване другого липня, тобто п'ятого липня мав бути змінений ступінь – цього не відбулося. Директор нам дала пояснення, у ньому пише, що школа І-ІІ ступеня і візує це пояснення печаткою школи І-ІІІ ступеня", – каже Микола Кнап.

І додав: наразі в реєстрі школа значиться як І-ІІІ ступеня, в процесі реорганізації чи переоформлення не перебуває.

Викликали поліцію

Зранку 9 вересня батьки з учнями прийшли до школи. До навчання їх знову не допустили, а за те, що зайшли в приміщення – викликали поліцію. Офіцер Віталій Самков, який прибув на місце, не називаючи прізвищ, повідомив: виклик надійшов з Мізоцького відділу освіти.

"Зателефонували, бо безпосередньо під час навчального процесу перебувають в приміщенні школи. Згідно з постановою від 6 вересня, забороняється всім особам, включаючи батьків, перебувати у приміщенні навчального закладу", – розповів Віталій Самков.

Позиція відділу освіти

З патрульними приїхала і начальниця відділу освіти Мізоцької селищної ради Вікторія Прокопчук. Переведення школи на дев'ятирічку посадовиця пояснила економією коштів, які виділяють на галузь освіти, і яких бракує у бюджеті громади.

"На сьогодні дійсне рішення Мізоцької селищної ради про реорганізацію, але в ЦНАПі статут нам ще не затвердили. Подали позовну заяву в суд і ми подали. 14-го числа має відбутися суд – ми готуємось, і ви готуйтеся", – зазначила Вікторія Прокопчук.

Згідно з її словами, план реорганізації школи був затверджений у лютому цього року. Що ж до виконання рішення сесії про реорганізацію закладу, то, за її словами, все відбувається у межах закону.

Розгляд справи відбуватиметься в окружному адмінсуді у Рівному. Суспільне слідкуватиме за розвитком цієї справи.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: