• Головна
  • Новини
  • Сенсаційна знахідка - у бібліотеці Стефаника знайшли картину О. Климка «Бій під Крутами»

14.09.2019, 22:17

Сенсаційна знахідка - у бібліотеці Стефаника знайшли картину О. Климка «Бій під Крутами»

30 вересня - на День бібліотекаря - адміністрація бібліотеки Стефаника планує урочисто відкрити віднайдену та реставровану картину Олександра Климка «Бій під Крутами». Подібних батальних полотен з 30-их років, певно, не має в жодному музеї України.

Про це повідомив історик Орест Круковський у ФБ

Орест Круковський: "Це справжня сенсація! Друзі не можу не поділитися з Вами радісною звісткою. Нині на запрошення колег з бібліотеки Стефаника мав нагоду оглянути недавно віднайдену та реставровану картину Олександра Климка «Бій під Крутами». Це батальне полотно, розміром 3,2 м х1, 7 м., створено художником у 1936 р багато років вважалось безнадійно втраченим.

У 1938 р. ця картина була особисто передана до Музею історично-воєнних пам’яток у Львові майбутнім істориком Володимиром Трембіцьким і рік прикрашала експозицію Музею. Після окупації радянськими військами Галичини, музей був закритий як націоналістичний, а його збірки передали до фондів Львівського історичного музею.

Після закінчення війни, ці пам’ятки, як антирадянські, були переміщені у спецфонд. На приналежність полотна до фондів історичногомузею також свідчить сигнатура виявлена у лівому нижньому куті на звороті полотна – Л І М. С Ф (Львівський історичний музей. Спецфонд).

У цей час бібліотеками, архівами та музеями Львова прокотилась хвиля більшовицьких ревізій. Вже жовтні 1948 р полотно О.Климка «Бій під Крутами», разом з низкою інших робіт відомих українських художників Куриласа, Іванця та інш з’являються в описі облікових карток Львівського історичного музею, «як речі, що не мають музейної вартості та підлягають вилученню». Інвентарна картка та список була завірена підписами директора музею та наукового співробітника В.Купринця.

Львівський історик Володимир Бойко, який досліджував спадщину пам’яток історично-воєнного музею НТШ, вважав їх втраченими, хоч, як він зазначав, актів на знищення виявлено не було.

За нез’ясованих обставин полотно будо переміщено до бібліотеки Стефаника, і там невідомий патріот, приховав його від знищення.

Адміністрація бібліотеки Стефаника планує 30 вересня, на день бібліотекара, урочисто відкрити віднайдену картину. Журналісти, не прогавте цей момент, оскільки подібних батальних полотен з 30-х років певно не має в жодному музеї України".

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: