• Головна
  • Новини
  • Садовий поскаржився Зеленському на блокаду від Порошенка

06.07.2019, 13:29

Садовий поскаржився Зеленському на блокаду від Порошенка

Міський голова Львова Андрій Садовий поскаржився президентові України Володимиру Зеленському на сміттєву блокаду з боку колишнього президента Петра Порошенка.

Відповідну заяву Садовий зробив сьогодні, 6 липня, під час першого президентського візиту Зеленського до Львова.

Після представлення нового голови Львівської ОДА Маркіяна Мальського Зеленський заявив, що хоче обговорити місцеві проблеми, зокрема, проблему сміття у Львові.

"Що робити зі сміттєвою проблемою? Вона є", - запитав Зеленський

"Ми чули, що це був конфлікт, спровокований місцевою і центральною владою", - додав голова Адміністрації президента Андрій Богдан.

"Львів дійсно пережив сміттєву блокаду і вона не зупинена. Тому що після підпалу Грибовицького полігону фактично був заблокований вивіз сміття з міста. Маючи в Україні орієнтовано тисячі полігоні, ми не мали можливості це робити, тому що і Служба безпеки, і Прокуратура, і поліція, - всі були задіяні в тому, щоб блокувати вивіз сміття. Мені ставили ультиматум, що партія Самопоміч має поміняти свою позицію у парламенті по дуже багатьох питаннях. Я на це  ніколи не йшов і ніколи не піду", - заявив Садовий.

Він також розповів про те, на якому етапі перебуває будівництво сміттєпереробного заводу:

"Ми очікуємо на вересень вже фінальне рішення по одній компанії, яка буде будувати завод, і в цьому році ми це розпочинаємо. Термін будівництва — два роки. Гроші є, ділянка є, проект готовий. Єдине що треба — щоб не було провокацій, щоб не було різних блокад.

Єдине прохання, щоб нарешті почалось реальне розслідування, і ті нелюди, які підпалили полігон і які робили оцю блокаду, були покарані. Тому що це великі матеріальні збитки і це загиблі люди. Я би дуже просив, щоб було розслідування. Для мене це питання честі", — наголосив мер Львова.

"Ви ж знаєте, хто займався, які фамілії, хто куратор, хто на рівні центральної влади відповідав за блокаду?", - запитав Богдан.

"Звичайно. Я це не раз озвучував. Колишній Президент України Петро Порошенко пропонував мені підписати угоду. Згідно з цієї угоди блокада мала би знятися, якби фракція Самопоміч у парламенті займала іншу позицію. У мене навіть є копія цього документа. Я на цей зговір не пішов принципово", - заявив Садовий.  

Президент Зеленський ще раз наголосив, що хотів би почути, хто створисв сміттєву кризу у Львові: "Пане Садовий, ми привезли голову Служби безпеки і хочемо почути прізвища виконавців".

Садовий зазначив, що злочинця може назвати тільки суд, але якщо справа буде  порушена, мерія готова надати всю необхідну слідству інформацію.

"Ці заяви, які озвучив пан Садовий, це можна вважати заявою про злочин. Це екологічна безпека країни, це екологічна безпека цілого міста. Таку заяву про злочин треба внести в Єдиний державний реєстр. І я думаю, що Служба безпеки України може і має обов’язок ефективно розслідувати, хто давав команди, кому давав команди, як виконувались ці вказівки, як блокували, які були підрозділи задіяні", — наголосив Богдан.

 Довідка за Вікіпедією.

Сміттєва криза у Львові — серія інцидентів у Львові, починаючи з літа 2016 року, викликаних тривалим ігноруванням проблем зі зберіганням та переробкою сміття у місті, пожежею на Грибовицькому сміттєзвалищі та подальшою бездіяльністю місцевої влади.

За оцінками міської влади та деяких політичних діячів, криза та її висвітлення у ЗМІ має політичне підґрунтя і викликана політичними розбіжностями між Блоком Петра Порошенка та «Самопоміччю», за іншими — намаганням мера міста Андрія Садового перекласти вирішення проблеми на центральну владу.

Зберігання сміття зі Львова та частини населених пунктів області здійснювалось на Грибовицькому сміттєзвалищі, яке діє з 1957 року, займає понад 33 га, є третім за розміром у Європі та одним із найбільших забруднювачів навколишнього середовища на території Львівської області.

У 2003 році головний державний санітарний лікар Львівської області виніс постанову про припинення експлуатації полігону для міста Львова. У наступні роки були повторні приписи про припинення експлуатації полігону, однак з боку міської влади вони ігнорувалися і оскаржувалися в судах, в результаті чого звалище продовжувало приймати сміття. Відповідно до постанови про припинення експлуатації, з 2006 року полігон діяв незаконно.

Незважаючи на заборону експлуатації полігону, у 2006 році, через кілька місяців після обрання мером міста, Андрій Садовий заявив, що сміттєзвалище практично заповнене, але просив громаду Грибовичів погодитись на продовження експлуатації полігону протягом ще 5 років, після чого обіцяв його закрити. Натомість, обіцянки вирішити проблеми з переробкою сміття протягом наступних 10 років так і не були виконані, а виконання окремих робіт напряму саботувалося або було заборонене Садовим та його командою. Так, в 2007 році міська влада заборонила виконання робіт з дегазації сміттєзвалища — первинних заходів з його рекультивації та закриття.

У травні 2016, після гасіння пожежі, на сміттєзвалищі через зсув сміття загинули рятувальники, які проводили дослідження причин пожежі[8]. В листопаді 2016 суд зобов'язав владу Львова закрити Грибовицьке сміттєзвалище.

На червень 2017 в окремих районах міста нагромадились місячні обсяги сміття, загалом по місту — близько 9 тисяч тонн. Лабораторний аналіз ґрунту, взятого біля сміттєвих майданчиків у Львові, показав високий рівень бактеріального забруднення, що створює небезпеку для мешканців.

Закриття місцевого сміттєзвалища призвело до санкційованого та несанкційованого вивезення сміття зі Львова та його скидання у Львівській та інших областях України, в тому числі, на не облаштованих для приймання сміття місцях.

У червні та липні 2016 року сміття зі Львова приймав київський сміттєпереробний завод «Енергія» — по 200 тонн на добу. В серпні завод припинив роботу через плановий ремонт.

У серпні 2016 сміття вивозили до Чернівців.

У липні—вересні 2016 сміття вивозили до Дніпра, загалом приблизно 8,8 тис. тонн. Починаючи з 13 вересня 2016 року сміття до Дніпра вивозили незаконно, через що активісти заблокували сміттєвози, пробивши колеса трьох машин, а поліція відкрила кримінальне провадження щодо організаторів перевезень.

У вересні 2016 року сміття вивозили до Миколаєва. Відвантаження сміття у Миколаєві здійснювалось відповідно до рішення мера міста і припинилось через протести місцевого населення та блокування вантажівок зі сміттям на в'їзді до міста, після чого дозвіл на приймання сміття був анульований.

У жовтні 2016 сміття було вивезене і скинуте біля Решетилівки на Полтавщині.

У жовтні-грудні 2016 сміття вивозили на Сумщину.

Станом на грудень 2016-го несанкціоноване вивезення до інших областей тривало, а побудова спеціальних закладів і виробничих потужностей на території забруднення, зокрема пресувального заводу у Львові, саботувалися «активістами».

У лютому 2017 сміття вивозили до Полтавської області, у Глобино та під Кременчук. У березні, навіддяку, розпочато плановий збір сміття з Полтавщини до поховання у центрі Львова.

9 березня 2017 декілька автівок вивантажили сміття у селі Молога Білгород-Дністровського району Одеської області.

У середині квітня 2017-го 50 т львівського сміття було виявлено в Житомирській області.

У середині травня 2017-го в Житомирській області були виявлені нові сліди скидання львівського сміття.

Питання виділення землі та розробки документації щодо створення полігонів твердих побутових відходив належать компетенції місцевої влади. Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що питання виділення землі та проектна документація для вирішення проблеми погоджені. При цьому мер Львова Андрій Садовий неодноразово наголошував, що проблему має вирішувати центральна влада.

У травні-червні 2016 Садовий заявив про сценарій завалити Львів сміттям та блокування вивезення сміття зі Львова центральною владою. На сайті міської ради Львова викладено 229 відмов на 495 звернень до обласних і місцевих рад України з проханням прийняти львівське сміття.

Громади окремих міст України, до яких здійснювались спроби вивезення сміття, висловили різку незгоду щодо його приймання на місцеві полігони, в тому числі — при наявності дозволів від місцевих органів.

Наприкінці жовтня 2016 було було розпочате слідство щодо вивезення сміття зі Львова у інші регіони. Коментуючи ситуацію, Садовий заявив у березні 2017, що мерією укладений договір на вивезення сміття з міста зі сторонньою організацією, те, куди ця організація вивозить сміття, мерія не контролює.

У січні 2016 року, за ініціативи та підтримки депутатів «Самопомочі» Семенченка, Соболєва та позафракційного Парасюка було розпочато блокаду поставок вугілля з окупованих територій, що їх опонентами було розцінено як фактор тиску фракції Садового та відволікання від проблеми сміття та намагання «впарити свій мазут» до українських ТЕС Ахметова Коломойським.

У червні 2017 року керівник фракції «Самопоміч» у Верховній Раді, Олег Березюк, оголосив голодування на знак протесту проти ігнорування проблеми прем'єр-міністром та Президентом України. В той самий час львів'яни блокували запуск цеху з пресування відходів у самому місті, рівно як і мала місце протидія побудові нового полігону в області.

Станом на 26 червня 2017 року у Львівській області планують побудувати 3-4 сміттєпереробні заводи. Їхнє будівництво може зайняти 2,5-3 роки. Один з заводів має знаходитися на території Львова.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: