• Головна
  • Новини
  • Шестирічний Максим із Прикарпаття успішно пройшов дві трансплантації кісткового мозку та продовжує боротьбу з раком

02.10.2024, 14:56

Шестирічний Максим із Прикарпаття успішно пройшов дві трансплантації кісткового мозку та продовжує боротьбу з раком

У віці чотирьох років, у перший рік повномасштабного вторгнення, маленький Максим із Прикарпаття почав стрімко втрачати вагу. Після обстежень лікарі виявили у хлопчика рідкісну агресивну пухлину мозку — десеміновану епендимому, яка встигла метастазувати в спинний мозок.

Перші шість блоків хіміотерапії Максим пройшов у Харкові. Мама хлопчика згадує:
"Було дуже страшно в лікарні. Вікна тряслись, а діти дуже боялися. Раніше ми вже чули звуки обстрілів вдома. У наше село, де нас і застала війна, постійно прилітало. Ми спали всі в одній кімнаті. Завжди напоготові з речами. Тоді наш Максимко і почав худнути та втратив апетит."

Після лікування у Харкові терапію продовжили у Київському міському клінічному онкологічному центрі, а потім хлопчик переїхав на Прикарпаття. План лікування спільно складали онкологи Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні та спеціалісти Лікарні Святого Миколая у Львові. Основну терапію Максим пройшов в Івано-Франківську.

Наступним етапом у боротьбі за життя стала трансплантація кісткового мозку. Максимкові виконали аутологічну трансплантацію, пересадивши його власні, заздалегідь відібрані стовбурові клітини. Після пересадки хлопчик із мамою провели три тижні у стерильній палаті, щоб дати шанс пересадженим клітинам прижитися.

Через два місяці лікарі провели повторну, тандемну трансплантацію, і знову Максим був ізольований на три тижні. Обидві операції пройшли успішно.

Сьогодні маленький пацієнт повернувся додому і продовжує лікування. Попереду ще кілька етапів, але найважче, як зазначають лікарі, вже позаду. Максим тепер щасливий і радіє, адже нещодавно пішов у перший клас.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: