• Головна
  • Новини
  • Ще партнери чи вже суперники? Як розвиватимуться стосунки Зеленського і Разумкова

30.06.2021, 11:33

Ще партнери чи вже суперники? Як розвиватимуться стосунки Зеленського і Разумкова

​​​​​​​Кожен крок спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова давно вже розглядається під збільшувальним склом. Чи то несподіваний вихід досить пафосного промо-ролика про його робочий день, завуальована шпилька на адресу Банкової в черговому інтерв'ю або відмова голосувати разом з усіма за нові санкції на засіданні РНБО.

Все це відразу ж викликає масу питань у ЗМІ: чи не збирається друга за Конституцією людина в державі піти від першої? Чи не починає він поволі власну кампанію? Чи може з нього вийти сильний конкурент для Володимира Зеленського, який все ще залишається найбільш рейтинговим політиком в Україні?

Минулий День Конституції підкинув нові питання і деталі — читайте про них у матеріалі "Рубрики".

"Разумков перебуває на розтяжці"

разумков рада

25 червня спікер Верховної Ради скликав журналістів на пресконференцію. Офіційним приводом стало святкування, що наближалося, але присутні у дворику не могли не відзначити, що буквально за день до цього велике інтерв'ю "1+1" дав Володимир Зеленський. 

Немає нічого дивного в тому, що багато хто з журналістів побачив у цьому своєрідну відповідь Банковій і ставили спікеру відповідні питання. Втім, в команді Разумкова виключили будь-які підкилимні ігри. "Дата пресконференції була вибрана спеціально під День Конституції. Проводити її було найлогічніше перед вихідними в п'ятницю. Ніякого зв'язку з інтерв'ю президента тут немає", — повідомив "Рубриці" співрозмовник з команди голови Верховної Ради.

Зрозуміло, самому Разумкову теж поставили запитання про взаємини з президентом на пресконференції. Судячи з виразу обличчя голови Верховної Ради, цей момент його вельми втомив, але він знову відповів. І можна не сумніватися, що з наближенням президентських перегонів відповідатиме на нього все частіше. 

 продовжую працювати, вважаю себе членом команди президента. Головне в команді — ті принципи, з якими ми сюди прийшли, і ті обіцянки, які ми давали. Мені здається, що свої я не зрадив",  сказав Разумков.

Водночас спікер Ради у властивій йому акуратній манері вколов Зеленського за ідею виносити важливі для держави питання на всеукраїнський референдум: за його словами, потрібні для цього два мільярди гривень можна витратити з більшою користю, а питання про територіальну цілісність України взагалі не можна виносити на всенародне обговорення, оскільки це суперечить закону про референдум. 

Втім, все це було сказано у вкрай стриманій формі, тому звинуватити Разумкова в атаці на ОП точно не можна. 

"Зараз вони партнери. Обставини складаються так, що один без одного вони обійтися не можуть. Тому змушені спільно існувати та погоджувати свої цілі й інтереси. Зрозуміло, що далі проблем з Разумковим у Зеленського буде більше. Оскільки зараз спікер перебуває на розтяжці. З одного боку, як політтехнолог він розуміє, що посада спікера раз по раз ставала найвищою точкою в політичній кар'єрі, після якої слідувало падіння вниз. 

З іншого боку, напевно, є група товаришів, які грають на амбіціях. А Дмитро Олександрович — людина амбітна, але час від часу йому потрібно позначати незалежність, щоб до нього не втратили інтерес. Чим далі — тим більше у Зеленського виникатиме підозри. Не виключено, що їх політичні шляхи кардинально розійдуться", — зазначив у розмові з виданням політолог і керівник аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Банкова намагалася загнати Разумкова "в стійло", але без успіху 

зеленський разумков

Нинішній спікер Ради був найважливішою частиною суперуспішної кампанії Зеленського, за що й отримав місце, де, здається, зміг проявити свої сильні якості найкраще. 

Однак уже з перших днів перебування на посаді Разумков дав зрозуміти, що не збирається розчинятися в "обіймах Банкової". Це викликало передбачуваний ріст напруги у взаєминах — причому не тільки між спікером і президентом, але також і між їх людьми — на Банковій і Грушевського. Про присутні конфлікти "Рубриці" розповіли відразу кілька джерел, що знаходяться "по обидві сторони барикад". Кажуть, що непорозуміння виникало і з Юлією Мендель, що йде з поста прессекретаря президента. Як воно буде з приходом в ОП нової "голови, що говорить", покаже час, але є підозра, що джерело проблеми нікуди не зникне. Офіс президента хоче все контролювати, а Разумков не бажає втрачати свою незалежність: спроба зняти його з посади буде небезпечна відкритою війною у Верховній Раді — занадто великий ризик для Зеленського.

"Можливо, конфліктний момент настане задовго до виборів президента. Не виключаю, що вже цієї осені. Мій прогноз щодо гарячого літа починає збуватися, а за ним піде гаряча осінь. Зеленського спробують похитати, а для цього у нього потрібно вибити точку опори. Можливо, удар буде саме в напрямку Верховної Ради", — прогнозує Андрій Золотарьов.

Які перспективи Разумкова

разумков дмитро

Спікер Верховної Ради не дарма вважається одним з найперспективніших політиків нової хвилі. Він відмінно знає, як себе поводити, не втручається в скандали, а заодно поступово пробує розширювати своє поле діяльності. Наприклад, здійснює поїздки в регіони, які багатьма сприймаються як своєрідні піар-акції. 

Однак зараз особистий рейтинг Разумкова в останніх президентських опитуваннях не дотягує навіть до 3%. Чи може він розраховувати на більше в найближчому майбутньому?

"Він дуже розумний, явно займає своє місце у Верховній Раді, але якщо Разумкову хочеться більшого, то йому доведеться визначатися. Йти в ногу з чинною владою йому не дуже з руки. Є приклад того ж Гройсмана, який сильно постраждав через сусідство з Порошенком — частина антирейтингу перекинулася і на нього. У Зеленського поки що немає такого токсичного "хвоста", але й розвернутися з ним в парі вкрай важко. Навіщо Банковій конкурент? Тому потрібно йти на конфлікт, а це теж загрожує чималими ризиками. Бути другою людиною в державі з пристойною часткою незалежності не так вже й погано. Йому є що втрачати", — вважає політичний експерт Дмитро Антоненко. 

Разумков навряд чи може розраховувати на різке зростання рейтингів з поточної позиції спікера — тому з наближенням виборів йому доведеться розв'язати непросту дилему: гнатися за журавлем в небі або віддати перевагу зберегти приємну синицю в руках. Якщо він вибере перший варіант, то Україну очікує вкрай цікава сутичка колишніх партнерів, які розійшлися через політичні амбіції.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: