• Головна
  • Новини
  • СБУ затримала блогера Мар'яна Чаву з Дрогобича через цькування військових

25.07.2023, 11:25

СБУ затримала блогера Мар'яна Чаву з Дрогобича через цькування військових

СБУ затримало Мар'яна Чаву, який вів антидержавну діяльність в соцмережах та діяльність якого розслідувало "Еспресо.Захід"

Напередодні "Еспресо.Захід" зверталось до СБУ щодо розслідування діяльності Чави, який був послідовником Віктора Медведчука. 

У понеділок, 24 липня, Мар'яна Чаву затримали. Йому світить від 5 до 8 років позбавлення волі, інкримінують блогеру ч.1 ст.114 ККУ "Перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий час". Крім того, у місці його проживання спецслужба провела обшук.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

Нагадаємо, у червні у мережі ширилося відео з Дрогобича, у якому ображав та принижував військових ТЦК, які роздавали на вулиці повістки.  Чоловіків лише тиждень тому перевели з бойової 24-ї бригади до військомату, адже після отриманих поранень не могли більше відправитись на фронт. Зокрема, вони брали участь у боях на Луганщині та під Херсоном.

Блогер запитував військових, чому вони не на війні, хоча на кадрах можна побачити, що один з чоловіків нещодавно мав поранення.

Як згодом з'ясувало "Еспресо.Захід", Мар'ян Чава, який називає себе ще й адвокатом, систематично публікує подібні відео у себе на ютуб-каналі та навчає інших громадян такому спілкуванню з військовими.

Крім того, Чава розгорнув цілу мережу своїх прихильників і активно пропагував ідею "народних" тергромад, що фактично є федералізацією України та сепаратизмом. Сам блогер-антидержавник заперечує легітимність державних органів, українського законодавства, виступає проти української армії та залякує винищенням українського народу. У телеграм-каналі він розвинув цілу мережу чатів, де пропагує створення фейкових тергромад. При цьому дуже негативно відгукується про чинні.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: