• Головна
  • Новини
  • СБУ намагалася пом'якшити санкційний тиск на Медведчука і Ко

21.02.2021, 15:19

СБУ намагалася пом'якшити санкційний тиск на Медведчука і Ко

Керівництво Служби безпеки України намагалося пом'якшити санкції, які Рада національної безпеки мала намір ввести проти восьми фізичних осіб, включаючи Віктора Медведчука. Але Рада підтримала більш жорсткий варіант, повідомили ZN.UA члени РНБО. І про це стало відомо після виходу указу і додатків до нього.

Згідно з пропозиціями СБУ, винесеним на засідання РНБО 19 лютого, передбачалося введення тільки п'яти видів санкцій:

  • блокування активів - тимчасове обмеження права людини користуватися і розпоряджатися належним їй майном;
  • обмеження торгових операцій;
  • призупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань;
  • анулювання або призупинення ліцензій та інших дозволів, отримання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання або призупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами;
  • повна заборона заходу іноземних невійськових суден і військових кораблів у територіальне море України, її внутрішні води, порти.

Однак секретар РНБО Олексій Данилов запропонував з голосу додатково 7 санкцій до 5. Під час голосування було озвучено пропозицію затвердити рішення, включивши пропозицію, яка прозвучала. В результаті додано ще сім видів санкцій, а саме:

  • обмеження, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України;
  • запобігання виведенню капіталів за межі України;
  • заборона участі в приватизації, оренді державного майна резидентами іноземної держави і особами, які прямо або побічно контролюються резидентами іноземної держави або діють в їх інтересах;
  • заборона видачі дозволів, ліцензій Національного банку України на здійснення інвестицій в іноземну державу, розміщення валютних цінностей на рахунках і вкладах на території іноземної держави;
  • припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави або вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;
  • заборона передачі технологій, прав на об'єкти інтелектуальної власності;
  • інші санкції, що відповідають принципам їх застосування, встановленим цим законом.

Таким чином рішення РНБО щодо санкцій включає 12 пунктів.

ZN.UA зазначає, що керівництво СБУ вкотре демонструє досить м'яке ставлення до тих, хто за її ж даними причетний до фінансування тероризму.

Нагадаємо, 19 лютого РНБО ввела санкції проти 19 компаній, п'ятьох росіян і трьох громадян України: Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко, а також Наталії Лавренюк - фактичної дружини Тараса Козака. Підставою для санкцій проти Марченко і Лавренюк стало те, що їм належить нафтопереробний завод в РФ, який поставляє продукцію терористичним угрупованням «ДНР» і «ЛНР».

РНБО також ініціювала повернення державі ділянки газопроводу «Самара - Західний напрямок», який у 2017 році перейшов у власність Медведчука.

2 лютого президент Володимир Зеленський своїм указом ввів в дію рішення РНБО про накладення п'ятирічних санкцій на телеканали ZiK, NewsOne, «112 Україна» та їх формального власника - члена парламентської фракції «ОПЗЖ» Тараса Козака. Під діюєю санкцій також опинилися літаки Козака і Віктора Медведчука, на яких вони регулярно літали в Москву в обхід заборони на пряме авіасполучення з РФ.

Санкції передбачають блокування активів, економічної і фінансової діяльності, анулювання ліцензій.

Підставою для санкцій стала причетність компаній Козака до закупівель вугілля в ОРДЛО, що розцінюється як фінансування тероризму.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: