• Головна
  • Новини
  • Рятувальники Львівщини просять громадян припинити палити суху траву

31.03.2020, 15:58

Рятувальники Львівщини просять громадян припинити палити суху траву

Висока температура навколишнього середовища посприяла активізації ведення господарський робіт та проведення львів’янами свого дозвілля на природі. У зв’язку з цим кожного дня до Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області надходять повідомлення про пожежі у екосистемах.

Саме людський фактор продовжує залишатися головною причиною пожеж в екосистемах. Це призвело до того, що з початку року виникло 1277 пожеж в екосистемах. Площа пожеж склала понад 370 га.

Лише за вихідні (28 та 29 березня ) вогнеборці ліквідували 264 пожежі сухої трави та чагарнику.

Вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах і допомагають рослинам засвоювати корисні речовини. Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок, до зниження урожайності.

Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей. Вогняна стихія поглинає на своєму шляху все живе. Гинуть рослини, комахи, молодняк звірів та птахів. Регулярні підпали зменшують біорізноманітність та порушують природну рівновагу. Знищується унікальна заповідна рослинність.

Слід пам'ятати, що під час горіння листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань. Часто до вогню потрапляє різне сміття, що істотно підсилює рівень забруднення повітря і збільшує шкоду для здоров’я.
З початку року на теренах Львівщини від пожеж сухої трави загинула жінка 1939 року народження та 2 чоловіків (1959 та 1948 років народження) отримали опіки.

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області рекомендує мешканцям області дотримуватися простих правил безпеки: не кидати в лісі палаючі недопалки, не розводити багаття в густих заростях, під низько звисаючими кронами дерев, поруч зі складами деревини, торфу, в безпосередній близькості від сільськогосподарських культур; не випалювати суху траву в полях і на лісових галявинах, не розводити багаття у вітряну погоду і залишати його без нагляду. При порушенні правил пожежної безпеки в Ви наражаєте на небезпеку себе та оточуючих Вас людей!

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: