09.12.2019, 21:03

Розпочалися перемовини Зеленського з Путіним

У Парижі завершилась зустріч «нормандської четвірки» та розпочалися перші особисті перемовини Володимира Зеленського та Володимира Путіна.

Як повідомляє  hromadske, очікується, що розмова Зеленського і Путіна триватиме близько 30 хвилин.

Після цього вони приєднаються до спільної вечері лідерів «нормандської четвірки». Їхній спільний вихід до преси запланований на 22:00 за Києвом.

9 грудня у Парижі вперше за три роки відбулась зустріч у «нормандському форматі». Аби відновити перемовини щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, у французькій столиці зустрілись лідери України, Росії, Німеччини та Франції.

Раніше зазначалося, що Зеленський може запропонувати Путіну новий формат перемовин щодо питання Криму — ймовірно, тристоронній механізм за участі України, Росії та США.

Повідомлялося також про намір обговорити продовження транзиту російського газу через Україну до Європи після закінчення чинного контракту на транзит. Зокрема, Зеленський розповідав про намір укласти новий договір на транзит газу терміном на 10 років, що особливо важливо на тлі завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік-2».

На можливу присутність газової теми під час зустрічі Зеленського й Путіна опосередковано вказує склад делегацій обох країн: з українського боку там є очільник Міненергетики Олексій Оржель і глава «Нафтогазу» Юрій Вітренко, а з російського — глава Міненерго Олександр Новак та глава «Газпрому» Олексій Міллер.

Напередодні особисту зустріч Зеленського й Путіна підтвердив Офіс президента України. Ще раніше двосторонню зустріч президентів України й Росії анонсував речник Путіна Дмитро Пєсков.

Напередодні в ефірі ток-шоу «Свобода слова» Володимир Зеленський заявив, що мета його особистої зустрічі з Путіним — «побачити людину» і «привезти з «Нормандії» розуміння і відчуття, що дійсно всі хочуть поступово закінчити цю трагічну війну».

Досі Володимир Зеленський і Володимир Путін спілкувалися лише телефоном. Перша телефонна розмова між ними відбулася 11 липня — тоді йшлося про звільнення полонених українських військових моряків, повернення інших українських громадян, затриманих у РФ, а також продовження переговорів у «нормандському форматі».

Також Зеленський зателефонував Путіну 11 липня на прохання родичів полонених українських моряків.

Наступний телефонний дзвінок між лідерами України та Росії мав місце 7 серпня — напередодні четверо українських військових загинули на Донбасі попри оголошене перемир'я. Крім того, обговорювалося розмінування територій і будівництво мосту в Станиці Луганській, а також звільнення полонених.

Третя телефонна розмова Зеленського й Путіна сталася 7 вересня — тоді на порядку денному було дотримання режиму припинення вогню на Донбасі та подальші кроки послідовного розведення сил, а також підготовка до зустрічі в «нормандському форматі».

Остання перед «нормандською зустріччю» телефонна розмова лідерів України й РФ відбулася 25 листопада. Серед обговорених питань — повернення Росією українських кораблів, а також газові переговори в тристоронньому форматі «Україна — Росія — ЄС».

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: