• Головна
  • Новини
  • Розкрадання газу на ТЕЦ Дубневичів - справу передали до суду

28.12.2019, 21:35

Розкрадання газу на ТЕЦ Дубневичів - справу передали до суду

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом заволодіння понад 300 млн куб. м природного газу НАК «Нафтогаз України» закінчено. 28 грудня 2019 року прокурори САП скерували обвинувальний акт до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті.

Про це повідомило Національне антикорупційне бюро.

Зазначимо, що детективи НАБУ завершили розслідування вказаних фактів ще у вересні 2018 року. Після цього понад 15 місяців сторона захисту та представники юридичних осіб, відносно яких здійснюється провадження ознайомлювалась з матеріалами справи, відтак НАБУ і САП були змушені звернутися до суду з клопотанням про обмеження сторони захисту у термінах ознайомлення до 17 грудня 2019 року.

Серед обвинувачених у справі:

  • директор  ТзОВ «Енергія – Новояворівськ» (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України);
  • технічний директор ТзоВ «Енергія-Новий Розділ» (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 КК України);
  • фінансовий директор двох підприємств — ТзоВ «Енергія-Новий Розділ» та ТзОВ «Енергія – Новояворівськ» (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 КК України);
  • фізична особа-організатор схеми, радник директора ТзОВ «Енергія» (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 КК України).

Також додамо, що для отримання обвинувального акта не з’явився один із підозрюваних — директор ТзОВ «Енергія-Новий Розділ» (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 КК України), тож його було оголошено в розшук, а справу стосовно нього виділено в окреме провадження.

За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ (Львівська обл.) впродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Внаслідок цих дій прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК «Нафтогаз України» внаслідок реалізації описаної корупційної схеми.

У січні 2018 року детективи НАБУ затримали та повідомили про підозру 5 особам: 4 посадовцям компаній-власниці ТЕЦ — ТзоВ «Енергія-Новий Розділ» та ТзОВ «Енергія – Новояворівськ», та фізичній особі-«куратору» схеми, яка є наближеною до народних депутатів.

В межах розслідування за клопотанням детективів НАБУ Солом’янський районний суд м. Києва наклав арешт на цілісні майнові комплекси «Новороздольска ТЕЦ» та «Новояворівська ТЕЦ». Відповідно до рішення суду, ці два об’єкти передані в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). 1 та 20 серпня Апеляційний суд м. Києва залишив у силі ухвалу слідчого судді Солом’янського районного суду м. Києва про накладення арешту на майно. Таким чином, суд визнав аргументованою позицію детективів, на переконання яких арешт та подальша передача в управління АРМА майна зазначених ТОВ забезпечить збереження майна двох ТЕЦ. Також цей крок унеможливить розкрадання природного газу на «Новояворівській ТЕЦ» та «Новороздольській ТЕЦ», власниками яких є зазначені суб’єкти господарювання.

Розслідування наведених фактів детективи Бюро розпочали в грудні 2016 року за матеріалами НКРЕКП та ЗМІ.

Додамо, що кінцевими бенефіціарами всіх трьох компаній є брати Ярослав і Богдан Дубневичі.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: