18.04.2019, 23:01

Росія заборонила експорт палива в Україну

Уряд РФ заборонив експорт в Україну російського палива - нафти, нафтопродуктів та вугілля. Про це заявив прем'єр Дмитро Медведєв.

"Визначається перелік товарів, які з 1 червня можна буде вивозити в Україну тільки на основі окремих дозволів. До цієї категорії належить продукція ПЕК, зокрема, вугілля, нафта і нафтопродукти", - заявив пан Медведєв, передає Бі-бі-сі Україна.

Росія розширила і перелік заборонених до ввозу українських товарів. Це стосуватиметься продукції машинобудування, металообробки, вартість якої, за словами російського прем'єра, за минулий рік склала 250 млн доларів.

Не смертельно

Україна не купує російської нафти вже досить давно, з 2012 року, розповів ВВС News Україна директор ТОВ "Консалтингова група А-95" Сергій Куюн.

Проте російські нафтопродукти (дизель) та скраплений газ нині складають до 40% українського ринку.

Це суттєва частина, але за місяць ринок зможе переорієнтуватися на інші джерела і маршрути постачання, каже Сергій Куюн.

"Залежність висока, але нічого смертельного немає, - каже експерт. - У випадку з дизпальним це буде постачання по морю, а також, я думаю, буде збільшена переробка на Кременчуцькому НПЗ, є й потенціал збільшення постачання з Білорусі".

Так само вважає і директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Національної академії наук України Валентин Землянський:

"Я бачив цю постанову, там немає заброни не реекспорт. Як існують білоруські креветки, так само буде і білоруський дизель".

Як зміняться ціни

Оскільки постачання морським шляхом є дещо дорожчим, каже Сергій Куюн, то ціна на дизель може збільшитися на 1-1,5 грн:

"Зараз дизель 25 грн. Додасться гривня-півтори. Ми бачили восени і по 35. Тому нічого смертельного там немає."

По скрапленому газу заміщення може відбутися також через морські шляхи, а також із Казахстану та через західний кордон - через Польщу. За газом зростання "за найпесимістичнішим сценарієм" може бути до 2 грн по року.

Але загалом, каже експерт, головні небезпеки пов'язані із настроями на ринку впродовж місяця, який потрібен для того, аби постачальники переорієнтувалися на інші маршрути.

"Оцей місяць, очевидно, будуть якісь збої. Ясно, що швидко не можна замістити, і буде якийсь ажіотаж, як це завжди буває. І тут важко сказати, як ця ціна може стрибнути", - каже Сергій Куюн, додаючи, що врешті-решт, ринок, на якому присутність держави є зовсім невеликою, "сам все вирішить".

Загалом, каже Валентин Землянський, саме ринок нафтопродуктів в Україні є добре диверсифікованим і має близько 12 джерел постачання, тож "бізнес зорієнтується". Але не можна виключати і того, що "спекулянти можуть спробувати половити рибку в каламутній воді".

"Як свого часу вони грали зі скрапленим газом, казали, що дефіцит, що Росія не постачає, хоча митниця давала дані про незмінність поставок. Наші можуть "додати", але це інша історія".

Що ж до російського бізнесу, то, вважає Валентин Землянський, його втрати очевидні.

"Давайте розуміти, що вони заробляють поставками дизельного пального в Україну 2 млрд доларів на рік, - каже експерт, припускаючи, що причини рішення російського уряду є більш політичними, ніж економічними. - Це запрошення до переговорів".

Фото - REUTERS

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: