15.08.2021, 08:34

Росія і iPhone

Видатний путініст Олексій Кудрін, який очолює Рахункову палату РФ, днями зробив заяву про непридатність економічної моделі країни для її подальшого розвитку. Випадковим це визнання назвати не можна.

Достеменно відомо, що в умовах міжнародних санкцій економіка путінської Росії нещадно стагнує. Так, згідно з даними Росстату, в 2013-2020 роках середньорічне зростання реального ВВП країни склало всього близько 0,5%. Якщо нічого не змінювати, то золотовалютні і інші резерви країни можуть бути проїдені за кілька років, а потім почнеться така руїна, що напівголодні 1990-ті будуть здаватися раєм.

Очевидно, тому російський диктатор Путін устами свого «головного рахівника» намірився вивести економіку на темпи зростання в 4-5% в рік. Правда, для цього, крім усього іншого, будуть потрібнi нова якість експорту і нарощування внутрішніх інвестицій. «Ми повинні стати більш конкурентоспроможними для експорту. Взагалі експорт для російської економіки - це нескінченний Всесвіт. Зараз «економіка попиту» обмежена внутрішнім споживанням, підживленням нафти - це стара модель. Якщо ми стаємо більш конкурентоспроможними, прориваємося на зовнішній ринок, то цей попит стає нескінченним», - помріяв Кудрін.

Але як прорватися на зовнішній ринок? На думку чиновника, це цілком можливо, мовляв, тільки потрібно створювати такі товари, «які раптом захотіли б купити у всіх країнах, - як iPhone». Прозвучало це вельми заздрісно, ​​тому путінський поплічник пафосно додав: «Ми повинні щось для світу створити. Тоді економічне зростання теоретично може бути і 5%, і вище».

Можна було б відмахнутися від цих фантазій, тим більше що роль пана Кудріна в команді головного кремлівського бандита добре відома: закриваючи очі на багатомільярдний дерибан держскарбниці, цей «рахівник» час від часу намагається намалювати світле майбутнє путінського Мордора з якою-небудь пропагандистською метою. Зараз такою метою є «навішати локшину на вуха» російським виборцям напередодні виборів до Держдуми, які намічені на наступний вересень.

Відомо, що кремлівська пропаганда досягла гебельсівської майстерності в справі маніпуляції громадською думкою. Чимало росіян напевно будуть знову введені в оману щодо соціально-економічних перспектив путінського режиму. Але це далеко не все. Судячи з соцмереж, багато людей в країні прекрасно розуміють, що фантастичним планам Путіна-Кудріна збутися не судилося. Адже Росія грунтовно відстала від провідних країн Заходу в плані розвитку технологій, російська наука перебуває в занепаді, десятки тисяч блискучих інженерів і вчених покинули країну, ще більше - планують це зробити. Нікому і нi на чому виробляти продукцію, яка б, як iPhone, привертала увагу споживачів у всьому світі.

Смішним виглядає і такий рецепт оздоровлення російської економіки від Кудріна, як поліпшення освіти і охорони здоров'я, а також розвиток підприємницької ініціативи і конкуренції. На думку багатьох експертів, в неправовій і недемократичній державі, яким є путінська Росія, це не дасть великого ефекту.

По суті, будь-якій розсудливій людині зрозуміло, що саме зараз заважає Російської Федерації нормально розвивати економіку і соціальну сферу, ставати нормальною країною, здатною виробляти привабливі товари масового попиту. Крім міжнародних санкцій, такими перешкодами є практично «узаконене» казнокрадство дружками Путіна, величезні витрати на військові і політичні авантюри диктатора в Україні, Сирії та інших країнах, непомірно роздуті бюджети внутрішніх каральних структур, як-от ФСБ і Росгвардія. Росія при Путіні перетворилася на поліцейську державу, яке витрачає на садистів в погонах набагато більше, ніж на науку і культуру. Щоб можна було реалізувати те, про що фантазував глава Рахункової палати РФ, путінський режим повинен, як мінімум, покінчити з війною проти України, повернути довіру міжнародного співтовариства і іноземних інвесторів, припинити катувати власний народ, відновити правосуддя в країні. Але такі путіністи, як Кудрін, навіть вимовляти такі слова не сміють.

Олександр Косвінцев

Фото - tyzhden.ua

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: