• Головна
  • Новини
  • Російські споживачі вже відчувають ціну війни: інфляція досягає висот, яких не було з кризи 1998 року

28.03.2022, 12:23

Російські споживачі вже відчувають ціну війни: інфляція досягає висот, яких не було з кризи 1998 року

У грудні Володимир Путін заявив, що інфляція є «головною проблемою» для економіки та громадян Росії. Після нападу на Україну інфляція не зникла. Навпаки, війна прискорила його до рівня, якого не було з часів фінансової кризи в Росії 1998 року.

Про це пишуть "Наші гроші" із посиланням на «The Economist».

23 березня уряд оголосив, що споживчі ціни зросли на 1,9% за сім днів до 18 березня після зростання на 2,1% і 2,2% протягом попередніх двох тижнів. Загалом це призвело до інфляції за перший 21 день війни до 6,4% порівняно з 0,8% за 21 день перед війною. За темпами війни споживчі ціни щороку зростали б утричі.

Стрімкий попит і скорочення пропозиції зіграли свою роль. Коли почалася війна, налякані росіяни запаслися основними продуктами харчування, такими як цукор, борошно та гречка. За оцінками дослідницької фірми NielsenIQ, з 21 лютого по 6 березня роздрібні продажі цукру, круп та інших швидкопсувних товарів зросли на 46% порівняно з роком раніше. Такі панічні покупки, викликані вірусними фотографіями покупців, які б’ються за продукти, призвели до дефіциту того, що уряд вважає «соціально важливими товарами».

Поки західні санкції залишаються в силі, ще більшим фактором інфляції, ймовірно, будуть труднощі з придбанням товарів, які Росія не виробляє вдома. Крім того, все, що країна імпортує, незважаючи на санкції, стало дорожчим, оскільки рубль втратив майже третину своєї вартості щодо долара. З початку війни офіційна статистика свідчить, що ціни на смартфони підскочили на 18%, на іномарки – на 27%, а на телевізори – на 33%.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: