28.05.2022, 09:59

Роковини смерті Івана Франка відзначили у Нагуєвичах

Заходи вшанування Каменяра відбуваються протягом трьох днів у Нагуєвичах, Дрогобичі та у Львові

В Україні вшановують пам'ять Івана Франка. У 106-ті роковини його смерті протягом трьох днів на різних локаціях Львівщини відбуваються різноманітні заходи. Нині вони перемістилися до заповідника Нагуєвичі. Тут творчість поета згадали на музейно-мистецькій акції "Все буде Франкова Україна" і одночасно вшанували загиблих героїв російсько-української війни.

"Ми живемо в час війни, яка є найскладнішою, найважчою, про яку написав Іван Франко у своєму творі "Великі роковини", - каже внук Петра Франка, правнук Івана Франка Петро Галущак. - Уривок звідти стосується війни. "Мовиш: нині інші війни, ну то іншу зброю куй, ум остри, насталюй волю, лиш воюй, а не тоскуй. Сьогодні ми переживаємо особливо гарячий період війни і я собі думаю, Україна цю зброю кувала – "Нептуни", "Вільхи", щоб цих пришельців, істот (бо це не люди), вигнати з нашої землі. Я вірю в те, що ми досягнемо перемоги, як Франко в останні дні, перебуваючи в лічниці Січових стрільців, творив і додавав натхнення захисникам. Щоб вони стали найкращими воїнами. Так і наші воїни сьогодні є найкращими у світі". 

На завершення офіційних заходів презентували відому копію Почаївської чудотворної ікони 18-го століття, яку вважають цілителькою від сліпоти та визволителькою полонених. 

"За новіших часів це найшанованіша ікона Західної України – ікона Почаївської Богородиці, — каже доктор історичних наук Володимир Александрович. - Відома славною обороною Почаївського монастиря, коли над Почаєвом зоря стала. Ця ікона, яку ми знайшли, – це одна сторона процесійного образу (20-30-х років 18 століття) і це зараз четверта у світі копія Почаївської ікони. Вона з'явилася ще задовго до її коронації, вже в 70-х роках, коли копії ікон з’являлися у багатьох церквах Західної України. У багатьох найближчих церквах в околицях рідної землі Івана Франка є такі ікони". 

Директор заповідника "Нагуєвичі" Богдан Лазорак каже, нині великий час генеральної битви, коли слова Івана Франка є найбільш актуальними.

"Ще за кілька місяців до своєї смерті він передбачив цю генеральну битву, — каже директор заповідника "Нагуєвичі" Богдан Лазорак. – Він говорив, чому саме варто боротися з кацапами. Це не випадково, бо саме тут після ув’язнення він перекладав Кобзаря. 106-ті роковини смерті об’єднали тут у Нагуєвичах вимушено переселених українців, військових, митців з усіх куточків України, яка веде війну за свою незалежність. Культура – окремий фронт, Франко – голова цього фронту". 

Участь у заходах також взяв народний депутат України Михайло Цимбалюк.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: