• Головна
  • Новини
  • Родичі героїв Небесної сотні знову пікетують Офіс Президента

14.11.2019, 20:26

Родичі героїв Небесної сотні знову пікетують Офіс Президента

Під Офісом Президента на Банковій ввечері 14 листопада розпочався мітинг "Майдан. Забуттю не підлягає". Активісти вимагають від президента Володимира Зеленського та генпрокурора Руслана Рябошапки розслідувати справи Майдану та відсторонити від цього процесу голову ДБР Романа Трубу.

Загалом на Банковій зібралося близько сотні протестувальників, повідомляє 24 Канал. Серед них і потерпілі під час Революції гідності та родичі героїв Небесної сотні. 

Активісти виходять під ОПУ втретє. Вони виступають проти зупинки розслідування справ Майдану і вимагають від керівництва України продовжити його.

Також люди вимагають, аби цими справами не займався голова Державного бюро розслідувань Роман Труба. Активісти переконані, що на Трубу може мати вплив Андрій Портнов – одіозний юрист та ексзаступник голови АПУ Віктора Януковича.

Зараз ми спостерігаємо саботаж і затягування з боку керівника ДБР Труби, відсутність політичної волі, пасивність народних депутатів. Справи Майдану перебувають у підвішеному стані і можуть взагалі лишитись так і нерозслідуваними, а убивці непокараними,
– наголошують активісти.


Мітингувальники тримають в руках портрети Героїв Небесної Сотні та плакати з написами "Дедлайн 20.11.19", "Якшо вбивць не зупинити, все повториться, "Справи Майдану – екзамен на Гідність", "Вбивці мають бути покарані" тощо.

Згодом протестувальники виклали під Офісом Президента напис зі свічок "Майдан. Забуттю не підлягає".


Напис "Майдан. Забуттю не підлягає" під ОПУ / фото 24 каналу, Андрій Костюк

Що відомо про справи Майдану?Усі злочини, скоєні під час Революції Гідності, умовно об'єднані в одну велику "Справу Майдану". Вона нараховує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують вбивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

Святошинський райсуд Києва розглядає справу проти ексберкутівців Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського. Їх звинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Про підозру також повідомили організаторам, виконавцям та середній ланці. Серед них фігурують прізвища таких ексчиновників: президента-втікача Віктора Януковича, ексголови СБУ Олександра Якименка і його ексзаступників, ексгенпрокурора Віктора Пшонки тощо.

Розслідування справ Майдану: головне

Розслідуваннями справ Майдану усі ці роки займався відділ Спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури під керівництвом Сергія Горбатюка.

19 лютого 2019 року, напередодні річниці розстрілів у центрі Києва, моніторингова місія ООН з прав людини в Україні констатувала, що за 5 років після протестів на Майдані досягнуто лише обмежений прогрес у розслідуванні вбивств і насильницьких смертей 98 осіб.

21 жовтня у ГПУ створили департамент процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, скоєні під час Революції Гідності 2013-2014 років. Злочини часів Майдану тепер розслідуватиме Державне бюро розслідувань, за діяльністю якого наглядатиме новостворений департамент у Генпрокуратурі.

23 жовтня генпрокурор Руслан Рябошапка підписав наказ про звільнення Горбатюка. Після цього Горбатюк заявив, що слідство у справах Майдану призупинено, в ГПУ, зі свого боку, розслідування та забезпечення невідворотності покарання у справах Майдану називають пріоритетними.

5 листопада ДБР заявило, що розслідування злочинів, що сталися за час Майдану, тимчасово призупиниться. Усе через надмірне навантаження на Бюро та брак слідчих.

Фото - Андрій Костюк

  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: