• Головна
  • Новини
  • Рівненські лікарі розповіли, що може чекати півторарічну дівчинку з поліомієлітом

08.10.2021, 13:09

Рівненські лікарі розповіли, що може чекати півторарічну дівчинку з поліомієлітом

У дитини, в якої на Рівненщині підтвердили поліомієліт, попереду курси відновного лікування. Про це Суспільному 7 жовтня повідомила завідувачка центру відновного лікування обласної дитячої лікарні Лілія Зорук. Дівчина – наймолодша – десята дитина в сім'ї, окрім неї, вірус виявили ще у шістьох її братів та сестер.

Про це розповів головний санітарний лікар області Роман Сафонов, передає Суспільне.

Поліомієліт у півторарічної дитини діагностували на початку вересня. Дівчинка, котрій майже півтора року, через в'ялі ніжки перестала ходити. Батьки звернулись до лікарів. Третього вересня дитину госпіталізували до дитячої обласної лікарні.

"Була одна ніжка трошки гірша, одна трошки краща. Оглянута лікарем на прийомі і госпіталізована до нас в неврологічне відділення, стаціонар", – розповіла завідувачка центру відновного лікування Рівненської обласної дитячої лікарні Лілія Зорук.

Дитині призначили лікування, проте воно було неефективним. Тоді медики запідозрили поліомієліт. Результати аналізів це підтвердили.

"Дитина через три тижні була виписана додому з позитивною динамікою. Пізніше прийшли результати аналізів і маємо ситуацію, яку маємо. Будемо намагатись зробити все для того, щоб вона ходила. Важкий вірус і на рахунок повного відновлення прогноз, можливо, і сумнівний. Попереду не один курс відновного лікування та реабілітації", – каже завідувачка центру відновного лікування.

Як повідомив головний санітарний лікар області Роман Сафонов, батьки дівчинки не зробили їй щеплення від поліомієліту через релігійні переконання. Назву населеного пункту, де вони проживають, лікарі не називають з етичних міркувань. Відомо лише, що дівчинка є наймолодшою – десятою дитиною у сім"ї. Окрім неї, вірус виявили ще у шістьох її братів та сестер. Вони є носіями, але не мають важких ускладнень.

"Зазвичай параліч трапляється в однієї дитини з двохсот, яка має цей вірус. Тобто ми можемо говорити, що вірус циркулює. Інша річ, що понад 70% дітей до п'яти років не мають клінічних проявів цього захворювання", – додав головний санітарний лікар області Роман Сафонов.

Діти з цієї родини наразі у школу не ходять.

"За умови, коли усі діти вакциновані – немає жодної загрози передачі інфекції. В класі не всі вакциновані. Медики працюють з невакцинованими дітьми так само задля того, щоб вони вакцинувались і за ними так само будуть спостерігати", – додав Роман Сафонов.

Вакцинні штами, які циркулюють, не завдають шкоди, якщо вакцинувалась необхідна кількість людей, – розповідає Роман Сафонов.

"З часом вони можуть мутувати. Серія мутацій через передачу від однієї людини до іншої – і ми маємо те, що маємо", – додає головний санітарний лікар області.

Зараз дитина, зі слів лікарів, знаходиться вдома.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: