• Головна
  • Новини
  • Рівненська облрада звинуватила депутатів ВР у спробі законодавчо обмежити діяльність органів місцевого самоврядування

06.05.2022, 07:14

Рівненська облрада звинуватила депутатів ВР у спробі законодавчо обмежити діяльність органів місцевого самоврядування

Законопроєкт №7269 "Про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану", прийнятий Верховною Радою України 21 квітня в першому читанні, є прямим порушенням Конституції України та Європейської хартії місцевого самоврядування

Про це йдеться у листі, з яким голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук звернувся до депутатських фракцій політичних партій у Верховній Раді України.

"Згаданий законопроєкт вводить низку новел, що фактично є наступом на місцеве самоврядування. Зокрема він передбачає здійснення повноважень районних та обласних рад військовими адміністраціями, що відповідно призводить до повного припинення повноважень районних та обласних рад. А це напряму порушує як  Конституцію України, так і Європейську хартію місцевого самоврядування", - мовиться у листі.

Також рівненські депутати скаржаться, що у законопроєкті відсутня аргументація щодо того, як після передачі повноважень обласних і районних рад військовим адміністраціям (зокрема, на неокупованих територіях) покращиться керованість державою в умовах воєнного стану.

Як зазначено у листі, деякі норми вказаного законопроєкту у випадку набрання ним чинності не тільки призведуть до виникнення низки правових колізій, а й навпаки – ускладнять керованість державою в умовах воєнного стану на неокупованих територіях, на що також вказує Головне науково-експертне управління та Головне юридичне управління Апарату Верховної Ради України у своїх висновках до вказаного акту.

"Наявність балансу між різними гілками влади в Україні відрізняє нашу країну від Росії та білорусі, де органи місцевого самоврядування не приймають самостійних рішень, а лише дублюють  рішення органів виконавчої влади", – вважає голова постійної комісії обласної ради з питань місцевого самоврядування, розвитку територій та європейської інтеграції Олександр Дехтярчук.

Рівненська обласна рада загалом підтримує необхідність прийняття відповідних законодавчих актів з метою покращення керованості державою в умовах воєнного стану. Однак вважає, що це має відбуватись не шляхом обмеження повноважень органів місцевого самоврядування. Особливо це стосується органів місцевого самоврядування, які діють на неокупованих територіях і  належно та ефективно здійснюють свою діяльність.

Рівненська обласна рада просить народних депутатів не підтримувати в другому читанні законопроєкт №7269 «Про внесення змін до Закону України "Про правовий режим воєнного стану щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану".

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: