• Головна
  • Новини
  • Регулювання пенсії "чорнобильців" визнано неконституційним: що це означає

13.09.2023, 20:12

Регулювання пенсії "чорнобильців" визнано неконституційним: що це означає

В Україні пенсії громадянам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції, мають виплачуватися у розмірі, який передбачений законом, а не в залежності від наявності грошей у держави, як це записали в Бюджетному кодексі.

Таке рішення виніс Конституційний суд України на пленарному засіданні 13 вересня, повідомляється на сайті суду.

"Суд наголошує, що соціальні гарантії для цієї категорії осіб, зокрема, розмір їх пенсійного забезпечення має встановлювати законодавець виключно в законі № 796 ("Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" від 28 лютого 1991 року — ред.)", — йдеться в повідомленні.

Суд також зазначає, що розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи не можуть залежати від наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

"Такі пенсії мають виплачуватися в порядку та розмірах визначених законом. При цьому розмір пенсій не може корегуватися Кабінетом міністрів України в залежності від наявних фінансових ресурсів", — наголошують в Конституційному суді.

Отже, суд визнав таким, що не відповідає Конституції України положення пункту 26 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу у частині застосування статті 54 закону №796.

Суддею-доповідачем у цій справі виступив Віктор Кичун. Зазначається, що текст рішення та його резюме будуть оприлюднені на офіційному сайті суду 14 вересня 2023 року.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: