• Головна
  • Новини
  • «Разумков на вихід»: частина «львівських» депутатів допомогла відправити спікера у відставку

07.10.2021, 16:59

«Разумков на вихід»: частина «львівських» депутатів допомогла відправити спікера у відставку

Думки серед народних обранців розділилися.

Журналістка "Еспресо.Захід" поспілкувалася із народними депутатами та розпитала їхні аргументи щодо голосування під час відставки спікера. 

284 народні обранці підтримали відставку голови Верховної Ради дев’ятого скликання Дмитра Разумкова. Зелені кнопки натиснули 215 депутатів із монобільшості, майже усі депутати із "Батьківщини", 19 із фракції "За майбутнє", трохи менше із "Довіри", та по шість депутатів від "Голосу" та позафракційних. На брифінгу після відставки ексспікер парламенту заявив, що фактично утворилася нова коаліція між "Слугами народу" та "Батьківщиною".

"Це початок кінця монобільшості. Нам потрібно йти на перевибори і сформувати нову більшість у парламенті", - Михайло Цимбалюк


Втім, як розповів у коментарі журналістці "Еспресо.Захід", народний депутат України від фракції "Батьківщина", жодних перемовин щодо утворення коаліції немає, тим паче немає підстав навіть говорити про це. Відставку Дмитра Разумкова "Батьківщина" підтримала, оскільки давно мали претензії до спікера. 

"Не можна відділяти його від монобільшості, - каже Михайло Цимбалюк. - Він відповідальний за усю їхню діяльність у парламенті. Так званий "турборежим", який він проводив на початку дев’ятого скликання, законопроєкти про ринок землі, гральний бізнес. Це все його рук справа. Натомість опозиційні законопроєкти він інколи навіть у порядок денний не ставив. До прикладу те, що ми пропонували щодо газу для населення. Це початок кінця монобільшості. Нам потрібно йти на перевибори і сформувати нову більшість у парламенті. Але це голосування не є показником щодо перемовин зі "слугами". Ми не бачимо підстав об’єднуватися у коаліцію, оскільки ця команда немає програми. Жодних підстав говорити про перемовини нині немає".

Проте голоси депутатів з Львівщини кардинально відрізняються між собою. І це вбачається не лише у голосуванні по фракціях, але й всередині політичних сил. Цікаво натискали кнопки депутати із фракції "Голос". Підтримали, не голосували або ж були відсутні.

"Відставка Разумкова тягне за собою призначення спікера, яким більш наполегливо можуть пробувати "рулити" парламентом по дзвінку з Банкової", - Наталія Піпа.

Нардепка із фракції "Голос", об’єднання "Справедливість" не голосувала за відставку Дмитра Разумкова. Свої аргументи щодо голосу виклала у себе на сторінці у мережі "Фейсбук".

"Ми в Об'єднанні "Справедливість" вирішили голосувати вільно, як кожен вважатиме правильно для себе, - написала Наталія Піпа. - Так, у мене було з десяток причин допомогти відправити спікера у відставку. Але переважили аргументи за те, щоб не ставати на якусь сторону у чварах команди Зеленського. Оскільки вони спільно мають нести відповідальність за все, що відбувається сьогодні. В частини моїх колег причин натиснути зелену кнопку виявилося більше. У мене немає якихось симпатій до Дмитра Разумкова. Його навряд чи можна назвати проукраїнським політиком. В кріслі голови ВРУ він намагався знівелювати закон про захист української мови та не підтримував санкції проти відвертих ворогів України - Медведчука, Шарія та їх медіа. Лобіював забаганки Авакова, Ахметова та тютюнових компаній, водночас блокував антикорупційні ініціативи та поховав закон про медичний канабіс. Але його відставка тягне за собою призначення спікера, яким більш наполегливо можуть пробувати "рулити" парламентом по дзвінку з Банкової". 

"Великої різниці між Дмитром Разумковим та Русланом Стефанчуком не бачу. Єдина - ментальна: один мислить російською, а інший українською", - Ярослав Рущишин. 


А ось великої різниці між Дмитром Разумковим і можливим наступним кандидатом на місце спікера Русланом Стефанчуком не бачить народний депутат України з тої ж фракції "Голос" Ярослав Рущишин. Чоловік вважає, що одного разу у фракції вже зробили помилку, коли голосували за спікерство Разумкова.

"Почалися внутрішні інтриги, - каже Ярослав Рущишин у коментарі журналістці "Еспресо.Захід". - Почався поділ депутатів на друзів - недругів. Завдання спікера - консолідувати сили для досягнення результату. Коли спікер Верховної Ради використовує своє привілейоване становище не задля консолідації сил, а для підігрування окремим персоналіям, виникає питання до об’єктивності процесу прийняття рішень. Про це свідчило і протягування тютюнового лобізму і умисний провал антиахметівського закону про викиди та закону про медичний канабіс, і умисне затягування процесу подолання конституційної кризи, яка триває вже рік. А як член РНБО, спікер мав би транслювати позицію всього парламенту, представником якого він є, а не свою власну. Особисто для себе я перекреслив його, як достойного спікера, коли він не підтримав санкції проти Медведчука, Шарія та їх медіа. Нас цікавить і цікавило лише одне - можливість бути почутими, можливість відстоювати ті ініціативи, з якими ми йшли до Верховної Ради. Наступником може стати його перший заступник Руслан Стефанчук. Втім я не вбачаю між ними великої різниці. Єдина — ментальна: Разумков мислить російською, а Стефанчук — українською. Це мені здалося під час спілкування з ним". 

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: