• Головна
  • Новини
  • Рада змінила закон про звільнення під час війни: хто може втратити роботу

03.08.2022, 14:14

Рада змінила закон про звільнення під час війни: хто може втратити роботу

Тепер працівника можна звільнити через знищення виробничих потужностей

Верховна рада внесла зміни до законодавства щодо оптимізації трудових відносин. Для роботодавців збільшився перелік підстав для звільнення працівників під час воєнного стану.

Деталі

Рада змінила Кодекс законів про працю та запровадила нову підставу для звільнення з ініціативи роботодавця. Під час воєнного стану працівника можуть звільнити через неможливість забезпечення його роботою, визначеною трудовим договором, у зв'язку зі знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

У Міністерстві економіки зазначають, що обов'язковою умовою для звільнення з цієї підстави має бути обґрунтована неможливість забезпечувати працівника роботою. У відомстві повідомили:

Вважаємо за доцільне роботодавцеві з метою мінімізації в майбутньому конфліктів та трудових спорів перед прийняттям рішення щодо застосування зазначеної норми забезпечити проведення консультацій з представниками працівників (наприклад, щодо неможливості забезпечення в подальшому роботою внаслідок знищення майна)

Зазначається, що при розірванні трудового договору через знищення виробничих потужностей працівнику виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

У Державній службі України з питань праці повідомили, що не всі українці зможуть отримати відпустку під час воєнного стану. Раніше ми розповідали, у яких випадках відпустка не надається, а кому можна на неї розраховувати.

Народні депутати України зі Львівщини переважно голосували "за" у другому читанні за цей законопроект. Зокрема, зі "Слуг народу" за проголосували Святослав Юраш, Ростислав Тістик, Орест Саламаха, Юрій Камельчук. З фракції "ЄС" - Софія Федина, Олег Синютка, Степан Кубів, Михайло Бондар. З фракції "Голос" - Наталія Піпа, Ярослав Рущишин, Галина Васильченко та інші. "Утримався" під час голосування народний депутат від фракції ВО "Батьківщина" Михайло Цимбалюк.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: