25.07.2021, 09:18

РНБО не може визначати перелік олігархів, - Разумков

Глава Верховної Ради Дмитро Разумков подав до другого читання президентського законопроекту про деолігархізацію поправку щодо створення незалежної комісії для визначення олігархів, оскільки вважає, що Рада національної безпеки і оборони не має таких повноважень.

Про це спікер сказав в ефірі програми "Велика деолігархізація" на телеканалі "Україна 24", передає Укрінформ.

"На мій погляд, це повинна бути незалежна комісія, відповідні правки я також подавав, яка може діяти при Національному агентстві з попередження корупції. Вона формується на конкурсних засадах, є незалежною, громадською, може, не вимагатиме додаткових коштів, а організаційний процес буде забезпечувати фактично НАПКА. Це зніме будь-які питання, чому той потрапив, а той не потрапив до переліку олігархів ", - сказав Разумков.

Він пояснив, що Рада національної безпеки і оборони не може визначати перелік олігархів, адже члени РНБО є представниками влади, з якою можуть контактувати представники бізнесу. "Рішення по такій перелік олігархів повинні приймати не ті представники влади, з якими може контактувати бізнес", - зазначив Разумков.

Він також зазначив, що до складу РНБО входить невизначену кількість людей. За словами спікера, це також може впливати на результати прийняття рішень.

Крім цього, Разумков розповів, що подав до другого читання законопроекту №5599 "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" поправку про розширення переліку осіб, повинні декларувати зустрічі з олігархами.

"Я вважаю, що перелік осіб з боку держави, повинні декларувати такі зустрічі, також потрібно збільшити", - зазначив Голова ВР.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 1 липня прийняла в першому читанні президентський законопроект №5599 "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)". До другого читання законопроекту подано 1230 поправок.

Положення документа, зокрема, передбачають встановлення ознак, за якими особа може бути віднесена до олігархів. Крім цього, мова йде про створення Реєстру олігархів.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: