• Головна
  • Новини
  • Провалля біля Трускавця: німці пропонують розумні датчики, які попередять про біду

24.10.2019, 12:42

Провалля біля Трускавця: німці пропонують розумні датчики, які попередять про біду

23 жовтня голова Львівської ОДА Маркіян Мальський зустрівся із представниками німецької делегації у складі голови правління Тюрінгійської агенції європейських програм Ліліани Гринишин, керівника відділу фірми «K-UTEC AG» по санації калійних шахт Томаса Фліса, спеціаліста з моніторингу шахт та обладнання фірми «K-UTEC AG» Юргена Фьолкера.

Про це повідомила пресслужба Львівської ОДА.

Темою зустрічі стало напрацювання спільних шляхів вирішення проблеми у межах гірничого відводу рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал».

Відтак, представники Львівської ОДА ознайомили гостей із залученням українських науковців до процесу стабілізації та моніторингу ситуації навколо Стебника.

У свою чергу, німецькі інженери запропонували провести моніторинг стану у межах рудника за допомогою потужних сучасних приладів. Зокрема, йдеться про встановлення датчиків, які формуватимуть мережу та передаватимуть різноманітні показники, опісля спеціальна програма їх опрацьовуватиме. Як зазначила німецька сторона, таке обладнання дозволить передбачити небезпечні ситуації.

Сторони також порушили питання можливих джерел фінансування та подальші кроки для пошуку коштів.

Нангадаємо, у вересні 2017 року стався обвал ( у діаметрі понад 300 м) на території шахтах «Полімінералу» (за 400 м від дороги Дрогобич – Трускавець), який дотепер не можуть ліквідувати через брак коштів. Нині стан провалля лише моніторять науковці, а про будівництво обіцяної об’їзної дороги взагалі не йдеться, -про це пише сайт vartonews.com.ua.

Як розповів очільник Держекоінспекції Львівщини Микола Маланич, за самим проваллям та довколишніми територіями стежать науковці. Вони слідкують за всіма змінами, які відбуваються з породою. Втім посадовець зауважив, що екоінспекція може лише контролювати ситуацію зі стебницьким проваллям, але аж ніяк не ліквідувати всі його наслідки.

«Ця проблема не Держекоінспекції чи департаменту екології ЛОДА. Відповідно до договорів усі повноваження щодо утримання лежать на Фонді держмайна України. Він своєю чергою як розпорядник підписав угоду, яка чітко передбачає виконання всіх заходів. Ми ж могли лише здійснювати контроль і нагляд, максимум – моніторинг», – зауважив Микола Маланич.

На його думку, відповідальність за ліквідацію провалля під Стебником має нести саме підприємство «Полімінерал» та Фонд держмайна, а не Держекоінспекція Львівщини.

«Але найбільша проблема – це відсутність фінансування. Ми просили, щоб нам виділяли якісь кошти з держбюджету, але, на жаль, отримали тільки на перенесення водозабору і ліній електропередач. Натомість головна проблема не усунута, додаткова загроза є ще в об’їзній дорозі. Станом на сьогодні її не роблять, бо нема грошей», – підкреслив Маланич.

Своєю чергою новий голова Львівської ОДА Маркіян Мальський зазначив6 аби врегулювати ситуацію і з проваллям, і з будівництвом об’їзної дороги варто спробувати залучити міжнародне фінансування.

На ліквідацію наслідків провалля біля Стебника Львівщина просила у Кабміну понад 214 мільйонів грн. За ці кошти мали б перенести дорогу, лінії електропередач та водогін.

Втім Кабмін виділив 20,5 мільйона гривень на перенесення магістрального водогону «Гірне – Дрогобич» за межі гірничого відводу, також вдалося перенести й лінії електропередач. Натомість до будівництва дороги в обхід провалля так і не розпочали.

Додамо, що нині моніторинг ситуації у районні провалля робили фахівці-екологи Івано-Франківського національного інституту нафти і газу, а також згаданої німецької фірми K-UTEC AG. На це з обласного бюджету Львівщині було виділено 1,483 млн грн.

Фото - ТСН

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

    Коментар

    Блоги

    Василь Чорний

    Громади Волині в умовах воєнного стану

    Мирослав Дністрянський

    ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

    Василь Чорний

    Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: