• Головна
  • Новини
  • Карстове провалля, яке утворилося 6 тижнів тому на Львівщині – збільшилося на метр

05.06.2021, 14:46

Карстове провалля, яке утворилося 6 тижнів тому на Львівщині – збільшилося на метр

Карстове провалля, яке утворилося біля Щирця півтора місяці тому, збільшилось на метр. На об’єкті геологи зробили експертну оцінку і керівництво місцевої громади буде виготовляти проєктно-кошторисну документацію. Її повинні зробити до середини червня. І вже тоді зможуть розпочати відновлювальні роботи.

Про це пише Суспільне.

Провалля у селі Піски поблизу Щирця утворилося 20 квітня на подвір’ї місцевого мешканця. Діаметр провалля був близько 30 метрів, а глибина – 12 метрів. Тоді ділянку відразу обгородили та виставили мітки, аби контролювати зміну розмірів. Староста села Любов Паук порівнює, що змінилося.

"Я так ходила ще заглядала, дивилася, думала дерево піде, і там за дерево, а воно вже тоді було отак закраяне, то десь на метр воно ще посунулося після того основного провалля, метр-півтора", – каже староста.

У селі Піски наразі заборонили рух вантажівок. Маршрутки їздять без змін. На проваллі вже зробили науково-технічну оцінку, кажуть у Щирецькій селищній раді. Тепер працюють над проєктно-кошторисною документацію.

"Вчора підрядники почали роботу, тобто вони почали геодезичне знімання. Після чого буде розроблений власне кошторис, який повинен пройти експертизу і ми будемо звертатися в Львівську обласну адміністрацію для виділення коштів для робіт по ліквідації карстового провалля. Про суми ми наразі не можемо говорити", – керівник справами виконавчого комітету Щирецької селищної ради.

"Провалля кілька днів розширювалося"

Родич власників будинку, поблизу якого утворилося провалля, Михайло Міхно каже, приходить до вуликів та доглядати свійську птицю, бо дідуся, який жив в хаті, через небезпеку, забрали діти.

"Коли утворилося провалля, воно пару днів розширювалося потім стало на своє місце. І практично нічого не змінилося, хата стоїть на місці, тріщини на хаті не розширюються, єдино, що підійшла вода, половину ями залило водою, ну це ґрунтові води, то нормальне явище", – розповідає Михайло Міхно.

"Провалля можуть повторитися"

Подібні провалля трапляються там, де підприємства чи люди втручаються у ландшафт.

"В останні роки був досить такий сухий період і криниці, з яких люди переважно брали воду – пересихали. І за такими попередніми даними люди бурили свердловини з гіпсу та відповідно нижче залягаючих водоносних горизонтів і звідтам брали воду, а це в свою чергу активізувало карст. Там поруч є два кар’єри, але ці кар'єри прямого відношення до активізації карсту не мають", – каже доцент кафедри геології університету імені Івана Франка Василь Дяків.

Геолог додає, що карстові провалля в Пісках можуть повторитися.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: