• Головна
  • Новини
  • Прокуратура не змогла повернути державі півгектара землі в Брюховичах

26.01.2022, 13:34

Прокуратура не змогла повернути державі півгектара землі в Брюховичах

Шевченківський районний суд міста Львова не задовольнив позов Львівської обласної прокуратури та відмовив у витребуванні в державну власність двох ділянок загальною площею 0,5 га біля Львова. Цю землю Брюховицька селищна рада незаконно вилучила із земель лісового фонду та продала.

Про це пишуть "Наші гроші.Львів" із посиланням на рішення, яке оприлюднили в судреєстрі 24 січня.

Як раніше писали «Наші гроші. Львів» у матеріалі «Шматки лісового пирога», у 2014 році Брюховицька селищна рада без дозволу Кабміну вилучила з державного лісництва 19,1 га лісу. Згодом 18 га з них передала в оренду компаніям «Буддизайн» і «Новобуддизайн», а потім і продала цим компаніям.

Земля кілька разів була подрібнена на менші частини та активно змінювала власників, і ці дві ділянки, щодо яких тривав спір, якраз входили до 18 га.

Головне ‒ встигнути побудувати будинок

Те, що Брюховицька селищна рада не мала правових підстав розпоряджатись цією землею, вже довели у іншій судовій справі. Однак це все одно не допомогло прокуратурі повернути всю землю державі.

Раніше ці дві ділянки, які були одним цілим наділом площею в 0,5 га, належали Оксані Гудзоватій. У 2013 році суд вже намагався витребувати в неї ділянку в розпорядження держави. Однак рішення суду виконати не вдалось. На землі збудували та ввели в експлуатацію житловий будинок, а державний реєстратор Михайло Живко зареєстрував право власності на збудований будинок на 416 мна цій території.

Повернути землю не вдалось із ще однієї причини. У 2016 році Оксана Гудзовата, дружина Андрія Гудзоватого ‒ львівського бізнесмена, власника ТОВ «Хліб-Трейд» (ТМ Просто добрий хліб), подарувала ділянку доньці Роксоляні Вороновській та сину Володимиру Гудзоватому, які її розділили на 0,3 га та 0,19 га.

Мотивація суду

Шевченківський районний суд зазначив, що об`єктом позову може бути лише майно, яке існує в натурі на момент подання. Земельні ділянки, які просить витребувати прокуратура, на думку суду, «перестали існувати як індивідуально визначені речі, оскільки на них розташований житловий будинок, який належить на праві власності відповідачам».

Оскільки на спірних земельних ділянках знаходиться житловий будинок, то прохання прокуратури призведе до «втручання у мирне володіння майном».

Також суд визнав, що договір дарування є легітимним, а тому діти Оксани Гудзоватої набули майно в законний спосіб. Отож є добросовісними набувачами. Суд послався на принцип «належного урядування». Згідно з ним, будь-які помилки державних органів є відповідальністю самої держави і не можуть виправлятися за рахунок осіб, яких вони стосуються.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: